Nya jordskalv på La Palma på fredag ​​och lördag

Under det senaste dygnet har det varit en serie med 16 små jordbävningar på södra  La Palma,. Det är mindre än en vecka sedan den tidigare jordskalvsserien i samma område.

Det er bevegelse i magmaen under La Palma. Ill: IGN

Det största skalvet mättes till 2,1 på Richterskalan. Ganska lite, med andra ord, enligt webbplatser för National Geological Institute IGN.

Det första var 13.52 på fredagen och sedan registrerades flera skalv mellan 0,9 och 2 med epicenter på ett djup av mellan 16 och 32 kilometer  ner i jorden i Cumbre Vieja-området. Cumbre Vieja är den mest aktiva av vulkanerna på Kanarieöarna.

Vid 02.18 ikväll inträffade det sista skalvet.

Inte ovanligt

Vulkaniska och seismiska experter på Kanarieöarna betonar att detta är helt normalt på en vulkanisk ö som La Palma, en av de två yngsta av Kanarieöarna tillsammans med El Hierro. Därför finns det också mer seismisk aktivitet på dessa två öar än på de andra.

Efter jordskalven på ön förra helgen tredubblades övervakningen med seismiska instrument, gasmätare och markförskjutning, och ett forskningsfartyg gör mätningar i havet söder om La Palma.

Ingen förbindelse med skalv på andra öar

Det har också inträffat en jordbävning med styrka 4 Tenerife och en 2.8 på Gran Canaria på tisdag den gångna  veckan. Båda kunde kännas av befolkningen i begränsade områden på de två öarna.

Forskare från Volcanic Institute Involcan betonar att jordbävningarna på de olika Kanarieöarna inte har någon koppling till varandra, och det är bara en slump att de nu inträffade under samma period.

Det är klarlagt att skalven på La Palma inträffade på grund av rörelser i magman djupt i marken, men det betyder inte att ett utbrott är nära förestående, enligt Involcan,  som betonar att det inte finns någon anledning till oro.

Små jordbävningar förekommer ganska ofta på Tenerife och i havet mellan Las Palmas och Tenerife, i tillägg till La Palma och El Hierro. Vid 09.18 idag var det ett 2,5-skalv i havet utanför Gran Canarias norra kust.

Tagorón-vulkanen spyr fortfarande ut gas

Det senaste vulkanutbrottet på land på Kanarieöarna ägde rum på La Palma på 1970-talet i Teneguía vulkanen, och på den tiden hade man färre mätare tillgängliga än idag.

Under 2011 inträffade ett utbrott under vattnet strax söder om El Hierro. Denna undervattensvulkan, med namnet Tagorón, frigör fortfarande mycket gas med näringsämnen som skapar nytt liv på havsbotten.

Vulkanen spydde ut stora mängder magma under sex månader under utbrottet.

Involcan har inga några förutsägelser om hur den seismiska aktiviteten kommer att utvecklas på La Palma i dag  eftersom det är omöjligt att förutsäga vad som kommer hända djupt under marken.

Forskarna fortsätter att utföra sina mätningar och undersökningar om vad som händer.