Rörelser i magman är orsaken till jordskalven på La Palma

Magma som pressar sig fram på 30 kilometers djupt nere under markytan är orsaken till den serie av små jordbävningar som drabbat La Palma under de senaste dagarna.

85 små jordbävningar har inträffat på La Palma sedan 10 februari. Ill: IGN

Det är slutsatsen av ett långt möte i den vetenskapliga, vulkaniska kommittén Pevolca på Kanarieöarna under fredagen.

Chefen för det nationella geografiska institutet IGN, María José Blanco, påpekar att IGN bedriver övervakning av seismisk aktivitet på La Palma, och att det fortfarande bara blivit registrerat seismiska och geokemiska aktiviteter udner marken. Ännu så länge har det inte uppmätts någon deformation på ytan.

Sådana jordskalv som skett den senaste tiden är vanliga på en vulkanö, och det var mycket intensivare och mer  långvarigt på  El Hierro, där det var ett utbrott på havsbotten 2011, innan någon deformation observerades på ytan, betonar han.

Ett slags utbrott kan inträffa om magman accelererar, enligt Blanco, men det händer nu sker på mycket stort djup och jordskalven är av låg intensitet som inte kan kännas av befolkningen.

De förekommer huvudsakligen i Cumbre Vieja-området, där det finns nästan tjugo mätpunkter på marken.

I slutet av mars kommer Oceanografiska institutet i Spanien att genomföra en ny uddersökning på ön för att bedöma situationen.