Akvariet i Las Palmas skall ha 17 utrotningshotade arter

Det jättelika nya akvariet som är under uppbyggnad i Las Palmas, Poem of the Sea, kommer att innehålla 350 arter, varav 17 är utrotningshotade.

Beståndet av tequilafisk är kritiskt i världen - endast 50 exemplar lever i frihet i naturen idag. Foto: Creative Commons-licens / Loury Cedric

För tre av de 17 arter är bestånden i det fria kritiska, enligt tidningen Canarias 7, med hänvisning till uppgifter från biologen Alberto Castellanos, som arbetar för akvariet.

En av dessa arter är tequila-fisken,  Zoogoneticus Tequila, som det finns endast 50 exemplar av i naturen. De bor  i en liten damm i Teuchitlan, Mexiko.

Salamander, tigerfisk och stingrockor

Dessutom amfibien Proteus anguinus, en art i salamanderfamiljen som bor i några grottor i Slovenien och Kroatien, och Neurergus Kaiseri, en prickig salamander som lever i vissa regioner i Iran.

Dessutom Afrikansk tigerfisk (Hydrocynus vittatus), som i Europa bara finns att se i två akvarier.  Samt exemplar av arten Himantura Chaophraya, som påstås bara finns i akvarier. Det finns också planer på att ha havssköldpaddor av arten glattkarett (Caretta Caretta) i akvariet.

Syftet med att ha dessa utrotningshotade arter i akvariet, enligt Castellanos, är att få dem att föröka sig och senare släppa dem i naturen, och därmed bidra till att bevara arten.

Öppnar i september

Enligt planerna skall akvariet, som påstås vara det världens näst största efter ett akvarium i Kina, öppnar i september.

Det kommer att få en yta på 8.500 kvadratmeter och få 38 olika utställningsgstankar som fylls med 7509 miljoner saltvatten och sötvatten.

Dessutom blir det en liten tropisk regnskog, trädgårdar och ett serviceområde för besökare.

Se bildserie om hur akvariet skall bli