48 ton tunga panoramaglas är på plats i det gigantiska akvariet i Las Palmas

På måndag lyftes tre stora panoramaglas in i byggnaden som kommer att inrymma Poema del Mar, jätteakvariet som byggs i Las Palmas. Glaset ska sättas ihop till ett gigantiskt panoramafönster i huvudutställningen.

Så här kommer panoramafönstret i akvariet "Havets Poem" att se ut. Illustration: Loro Parque

Två av akrylglasen väger 48 ton vardera, och det tredje väger 46 ton.

Världens största

Akrylglasen kommer under de närmaste veckorna sättas samman till ett panoramafönster på 36 X 7 meter, det största i sitt slag.  Panoramafönstret kommer att bli akvariets största attraktion, och kommer att heta "Deep Sea".

Två kranar med lyftkapacitet på respektive 400 och 250 ton användes för att lyfta glasen på plats.

Akvariet byggs på Sanapú Pier, strax utanför Santa Catalina parken och piren där kryssningsbåtarna lägger, nära El Muelle köpcentrum.

Cylindriskt glas på 38 ton

Ett cylindrisk akrylglas som väger 38 ton och mäter  tio meter i diameter samt sex meter i höjd är också på plats i akvariet.

Idén är att besökarna ska kunna gå från ytan till havsbotten i ett simulerat besök i havet.

Akvariet får snart tak

När glasen är på plats i byggnaden, kan taket börja byggas. Takstolarna kommer att anlända nästa vecka i flera bitar som ska monteras på plats till 51 meters längd innan de hissas upp på plats. Byggnaden är 138 meter lång.

Fackverket kommer att vara på plats under en och en halv månad. Därefter påbörjas isoleringen och tätskikt på plats.
Det interna arbetet med elektriska installationer, sanitära anläggningar, inredning, kontor och så vidare kan då starta.

Öppnar i september

Akvariet kommer att öppna sina dörrar i september 2017. Det kommer att bli världens näst största efter ett akvarium i Kina.

Se bildserie av hur akvariet kommer att se ut 

Akvariet blir på 8500 kvadratmeter och får cirka 300 arter av fisk, hajar, valar, sköldpaddor, delfiner och amfibier i 38 olika utställningstankar.

Det blir också en liten, tropisk regnskog med inomhusträdgårdar, och ett serviceområde för besökare.

Akvariet kommer att fyllas med 7509 miljoner saltvatten och sötvatten.

Dessutom planeras det sex speciella informationspunkter där man kan lära sig om avskogning, plastföroreningar, klimatförändringar, oljeutsläpp, överfiske och illegal hajfångst.

Akvariet byggs av Kiessling-familjen, som driver fågelparken Loro Parque och äventyrsbadet Siam Park i Tenerife.  Företaget planerar även att bygga en enorm vattenpark på södra Gran Canaria.