300 ton spansk nödhjälp till ukrainare

På måndagen åkte elva lastbilar från Spanien till Polen med 300 ton nödhjälp till krigshärjade ukrainare.

Här lastas en av de spanska lastbilarna full med nödhjälpsartiklar till Ukraina-flyktingar i Polen. Foto: AGCS

Det här ska bli den största hjälpsändningen från Spanien hittills och det är hjälporganisationen "Asociación Guardias Civiles Solidarios (AGCS)" som står bakom.

Verksamheten har fått namnet Trizub, uppger ASCG på sin hemsida.

Organisationens utpost på Kanarieöarna deltar också i arbetet med leveranser till lastbilarna.

Sergeant Pedro Rodado från AGSC:s avdelning i Teror ansvarar för en last med nödhjälp som skickades med flyg till Madrid i söndags, skriver nyhetsbyrån Efe.

Lastbilarna startar rutten från Alicante, och resvägen slutar i ett flyktingläger nära gränsen mellan Polen och Ukraina.

AGCS har lång erfarenhet av denna typ av hjälpsändningar i hemlandet och utomlands. Organisationen vill främst hjälpa barn i nöd.

Spanien har hittills tagit emot 25 000 flyktingar från Ukraina sedan Ryssland startade invasionen av landet, uppger migrationsministeriet i ett pressmeddelande.

Demonstration i Santa Cruz

Föreningen ukrainare på Teneriffa höll i söndags en demonstration mot kriget på gatorna i Santa Cruz de Teneriffa.

I ett uttalande framhåller föreningen att de lider för att deras anhöriga "dör under de kriminella handlingar som ryskt artilleri och missiler gör, eller flytt i exil och blivit krigsflyktingar ".

Det påpekas att den ryska invasionen är den "mest fruktansvärda" av en annan stat i Europa sedan Hitlers invasion av Polen 1939, och att det är den "största faran" som det europeiska samhället har stått inför sedan EU grundades.

Föreningen kallar Valdimir Putins attack mot Ukraina för en "fullständigt illegal militär invasion, och en kriminell och godtycklig offensiv mot den ukrainska civilbefolkningen, som dör försvarslös".

Man påpekar att "ryska attacker inte respekterar civilbefolkningens liv eller de mest grundläggande internationella konventionerna om skydd av civila i händelse av krig".

Föreningen varnar för att flyktingströmmen precis har börjat, och att Europa inte bara kan vara ett vittne eftersom "dess samhällsmodell är ett hot mot den ryske presidenten".

Översättning: Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags