Brett stöd för Ukraina på Gran Canaria

Myndigheter och privata företag på Gran Canaria visar stöd för det ukrainska folket.

Örådets högkvarter i Las Palmas på Gran Canaria är upplyst med den ukrainska flaggans färger.

Det är också fasaden på den norskägda hotellkoncernen Servaturs hotell Casablanca Suites & Spa i Puerto Rico på sydvästra ön.

I ett uttalande fördömer Gran Canarias öråd Rysslands invasion av ett fritt och oberoende land som Ukraina.

Örådet kräver dialog och att respekten för internationell rätt och mänskliga rättigheter ska återställas, och uttrycker solidaritet med det ukrainska folket.

San Bartolomé de Tirajana, Gran Canarias största turistkommun, utfärdade också ett stödförklaring till det ukrainska folket och fördömde den ryska invasionen.

Kommunens borgmästare Conchi Narváez läste upp en stödtext i en markering framför kommunhuset på måndagen.

På måndagen antog Agüimes kommunfullmäktige en institutionell deklaration som fördömer invasionen av Ukraina och kräver att ryska militära styrkor dras tillbaka.

En grupp ukrainska invånare i San Bartolomé de Tirajana deltog också i manifestationen, förutom politiker och kommunanställda.

En av ukrainarna sa att hon inte har haft kontakt med familj i Ukraina på flera dagar, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Borgmästaren uttryckte också stöd för ryska medborgare i kommunen som är motståndare till "denna oacceptabla maktuppvisning".

Kanarieöarnas president Ángel Víctor Torres och de flesta av de politiska partierna i skärgården har också fördömt den ryska invasionen.

En demonstration mot kriget hölls på Plaza de la Feria i Las Palmas i lördags.

Cirka 200 personer deltog i demonstrationen.

En välgörenhetskonsert till stöd för Ukraina kommer att hållas torsdagen den 3 mars på Ancora-senteret i Arguineguin.

Ukrainare som befinner sig på Kanarieöarna nu, har börjat fråga om möjligheten till politisk asyl, bekräftar Norwegian Refugee Council (CEAR) på Kanarieöarna på tisdagen.

Cirka 1 500 ukrainare bor på Kanarieöarna.

Översättning: Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags