Hotellen tjänar pengar som aldrig förr på Kanarieöarna

Turismen på Kanarieöarna har gett en dramatisk ökning i intäkter för hotellen. Smäckfulla hotell och stigande priser garanterar guldkantade tider för branschen.

Hotellbranschen på Kanarieöarna har det inte direkt kärvt nuförtiden. Foto: Hugo Ryvik

Turiststudien Exceltur finns nu tillgänglig för perioden från januari till april. Den visar att hotellen på Kanarieöarna tjänar 11,5 procent mer än under samma period förra året.

Boomen startade 2011 och har knappast försvagats efter det. Det finns starka indikationer på att högkonjunkturen kommer att fortsätta under en lång tid, och hittills i år är tillväxten större än den har varit under de senaste fem åren, delvis på grund av terroristattacker och instabilitet i Egypten i synnerhet, men även i andra, konkurrerande turistmål.

Under perioden från januari till april har nio av de tio kommuner där hotellen hade den högsta inkomsten per tillgängligt rum, varit på Kanarieöarna.
Först på tionde plats kommer hotellen i en kommun på det spanska fastlandet, Chiclana.

Här är inkomsttoppen:

- Adeje: 112 euro

- San Bartolomé de Tirajana: 103 euro

- Arona: 95,30 euro

- La Oliva: 83 euro

- Tías: 77 euro

- Mogán: 75,6 euro

- Teguise: 75,3 euro 

- Yaiza: 74 euro

-Pájara: 72,3 euro

- Chiclana: Under 62 euro.

Exceltur har analyserat 100 destinationer i Spanien och drar slutsatsen att intäkterna steg med i genomsnitt 9,4 procent. Antalet anställda i boendeindustrin ökade med 6,6 procent.

Totalt bland spanska städer var det hotellen i Barcelona som tjänade mest per tillgängligt rum, 86 euro, följt av Las Palmas med 71 euro, Madrid med 65,70, Sevilla med 62,80, Santa Cruz de Tenerife med 61,40, Palma de Mallorca med 58,60 och Malaga med 55 euro.

Tags