Kanarieöarna har 246 olagliga utsläpp av orenat avloppsvatten

Av 355 avloppsvattenutsläpp i havet på Kanarieöarna är 246 olagliga, enligt Nieves Lady Barreto, Kanarieöarnas statsråd för territoriell politik, hållbarhet och säkerhet.

Denna karta gjordes av Kanarieöarnas myndigheter under 2008 och visar avloppsutsläpp på Kanarieöarna, varav 500 lär ha varit olagliga. Idag är det enligt uppgift lite färre.

Det vill säga sju av tio utsläpp är olagliga. Informationen presenterades i parlamentet på Kanarieöarna på onsdagen.

Processer pågår

För 71 av utsläppen väntar statusen på en lagstiftningsprocess. I tolv fall har tillståndet gått ut.
90 väntar på godkännande, varav 44 av sökandena uppmanas att lämna ytterligare dokumentation. 40 väntar på ett dokument för användning av sjöfartsområdet,
14 är i en tidig fas av ansökan bearbetning, och två tillstånd kommer snart att offentliggöras offentligt. Ansvaret för godkännande har lagts till kommunerna.
Gran Canarias president Antonio Morales hävdar dock att det inte finns några orenade avloppsavlopp på Gran Canaria och det påsåendet stöds av Juan Diaz, ordförande för kommunfullmäktige Mancommunidad Sureste.

Avloppsutsläpp per ö

- På Tenerife var det 146 utsläpp. 89 av dessa är olagliga. 19 är i ett förfarande för att erhålla tillstånd. - Gran Canaria har 109 utsläpp, varav 77 påstås vara olagliga. 17 är i ett förfarande för att erhålla tillstånd. - Lanzarote har 33 utsläpp, 27 är olagliga och du är under behandling. - Fuereventura har 35 varav 27 är olagliga och fyra ansökningar behandlas. - La Palma har 17, 14 olagliga, fem behandlade. La Gomera har nio, sex olagliga och fem behandlade. - El Hierro har inga avloppsutsläpp i havet.

Kommer inte få tillstånd utan rening

Statsrådet betonar att ingen får släppa ut avloppsvatten på Kanarieöarna som inte har den nödvändiga reningen. 
Hon påpekar också att Kanarieöarna aldrig har kommit med någon  lösning på utsläppsproblemet och föreslår att det ges ekonomiska sanktioner i de 56 fall där utredningar startats.Över 300 miljoner euro från utvecklingsfonden för Kanarieöarna Fdcan kommer att investeras i vatten- och avloppsreningsverk.
Departementet arbetar enligt uppgift med att hitta formler som kan förenkla procedurerna för behandling av utsläppsansökningar. En undersökning skall vara påbörjad för att kunna avgöra om avloppsutsläpp bidrar till algblomningar.