Tysk tv-dokumentär sliter sönder bilden av Kanarieöarna som ett semesterparadis

Det offentliga tyska tv-bolaget WDR har publicerat en dokumentär som berättar om konsekvenserna av den ekonomiska krisen på Kanarieöarna.

En glimt av Canteras stranden i Las Palmas. Bakom det glänsande yttre finns det mycket nöd och elände. Foto: Hugo Ryvik

Programmet börjar genom att visa den glättiga bilden, den vackra semesterorten med fina stränder och njutbart klimat, boomen inom turismen som ger ett rekordstort antal turister och ett rekordresultat för turistnäringen.

Det går dock snart över på den mörka sidan: mycket fattigdom, hög arbetslöshet, osäkra anställningar, dåliga arbetsförhållanden och slavkontrakt, usla jobb, stigande huspriser som pressar de infödda från bostadsmarknaden, människor från medelklassen som blivit fattiga och hemlösa, samt en rad annat elände.

Många av invånarna som går på utbildning för att hitta arbeta inom turismen påverkas också - många jobb går till utlänningar eftersom medborgarna inte är språkkunniga.

.
Utlänningar som används i stället för medborgare som guider, dykinstruktörer, receptionister, i biluthyrningsfirmor och som hotellchefer, bland annat, visar programmet, som har intervjuat bland annat anställda, arbetslösa, politiker och offentliga tjänstemän.

Programmet heter Die Kanaren: Inseln der Arbeitslosen (Kanarieöarna, arbetslöshetens öar), och är 43 minuter långt.

Du kan se det på You Tube genom att  klicka här.

Tags