Orm tog sig in i en stormarknad på Gran Canaria

Ett videoklipp som har spridit sig viralt på internet visar en kalifornisk kungssnok slingra sig in genom en öppning vid en livsmedelskyl i en stormarknad i Gáldar på norra  Gran Canaria.

Det var en sån här orm som hade tagit sig in på stormarknaden. Foto: Creative Commons License

Klikk her for å se videoen på La Provincia.

Kalifornisk kungssnok (Lampropeltis californiae) är en oönskad art på Kanarieöarna eftersom den stör balansen i naturen genom att äta endemiska, hotade arter.

Ändå har den spridit sig till ett antal på cirka 30 000 efter det att de första ormarna släpptes i naturen i slutet av 1990-talet. Honorna lägger upp till tio ägg vardera, och ormar har inga fiender i faunan på ön förutom rovfåglar och människor.

Myndigheterna har i flera år försökt att bli av med ormarna utan framgång - de fortsätter att sprida sig till nya områden och har nyligen setts vid ett flertal tillfällen på södra Gran Canaria.

Hittills i år har 485 ormar fångats, enligt hemsidan för ormprojektet på ön, lifelampropeltis.com.

Under  2017 fångades nästan 900 ormar.

Kartan över ormfångster på webbplatsen visar att bland annatfångades  tre ormar i Sonnenland-området och en nära San Fernando, båda platserna tätbefolkade turistområden på södra Gran Canaria. Strax norr om detta, vid Aqualand Aquarium och i Montana La Data och El Salobre har hittills hittats 16 ormar.

Myndigheterna uppmuntrar folk att rapportera om man ser ormar i frihet på Kanarieöarna. Man kan ladda ner en särskild mobilapplikation som kan användas för att varsla om ormar som upptäcks

Du kan också ringa nödcentralen på 112 (flerspråkig) för att meddela om ormar.