30 ormar har fångats i det fria på östra Gran Canaria på bara en månad

Under loppet av en månad har 30 albino kaliforniska Kungssnokar fångats in i San Roque i Telde kommun öster på Gran Canaria.

Ett exempel på en albino-variant av kalifornisk Kungssnok. Foto: Creative Commons-licens

Telde kommun arbetar för att ta bort dessa ormar från naturen eftersom de utgör en fara för faunan av inhemska arter, däribland Gran Canarias skyddade jätteödlor (Gallotia stehlini), ochödlesorten Chalcides sexlineatus, som ett skyddad art av skinkar.

Flera tusen exemplar i det fria

California-kungssnokarna (Lampropeltis californiae getula) har ökat till flera tusen exemplar Gran Canaria under åren efteratt  ormarna rymt från fångenskap. År 2014 uppskattades att det fanns 8000 exemplar på ön.

Varken California.ormen eller någon annan ormart hör hemma på Kanarieöarna. År 1998 blev de första exemplaren upptäckta i det vilda på norra Gran Canaria. Det finns både vanliga och albino-varianter av dessa snokar i naturen.

Hondjuren används i fällor

Hanarna som nu fångas upp i Telde dissekeras och honorna användas i fällor för att fånga fler hanar så att så att födelsetalen minskar, enligt tidningen Canarias 7.

Det har gjorts flera försök att utrota California-ormen från naturen med olika metoder under årens lopp, men det har hittills visat sig vara omöjligt. Ormarna är idock nte farliga för människor

År 2011 blev det avsatt en miljon euro i EU-programmet "Life +" för att bekämpa ormarna på Gran Canaria.