En fristad för dykning

PRESSMEDDELANDE: På Kanarieöarna är man väl medveten om havets stora roll för både människor, djur och klimat.

Playa de Papagayo på Lanzarote: Kanarieöarnas klara vatten och höga siktbarhet gör det till en perfekt destination för dykare. Foto: E. Sørensen Kommunikation

Av: PRESSMEDDELANDE redaksjonen@canariajournalen.no

Tidigare i år utsågs Teneriffas västkust till världsarv för bevarandet av valar och det finns tre marina naturreservat omkring ögruppen.

Kanarieöarnas etiska förhållningssätt till havsmiljön lockar inte bara unika djurarter, utan även dykare som vill ha en unik upplevelse.

”Här kan du uppleva rikedomen av Europas marina arter. Jag valde att bosätta mig på Kanarieöarna för att kunna dyka med samma upplevelse som i Thailand”, säger Gemma Lago, dykinstruktör vid Pura Vida Lanzarote Diving.

Gemma Lago är en av alla som har valt Kanarieöarna för att kunna utöva dykningen till fullo.

Vattnets klarhet, kvalitet, artrikedom samt dess vulkaniska havsbotten erbjuder grottor och vrak med mycket historia som ger dykningsporten liv.

”Havet är en del av vårt liv. Vi skyddar det för att vi älskar det”, säger Gemma Lago.

Med över 500 identifierade unika arter runt Kanarieöarna, är området en av de rikaste marina flororna på planeten.

På Kanarieöarna finns tre marina reservat skyddade för deras klimatmässiga värde och för att garantera havens hållbarhet. De finns i La Palma, El Hierro och La Graciosa.

Utanför Kanarieöarna möts Nordatlantströmmen med de marina strömmarna på södra delen av planeten samt Kanarieöarnas egen ström av kustvatten.

Strömmarnas temperaturskillnader skapar ett nästan mirakulöst skådespel, som inte blandar sig men drar en linje genom havet märkbar från ytan.

Den marina rikedom som uppstår tack vare detta flöde gör öarna till det bästa stället i Europa för dykning, där det är möjligt att se havsbotten tack vare en unik siktbarhet.

Unika och extraordinära arter

Kanarieöarna är hem för arter som är viktiga för att säkerställa ekosystemets cykel, såsom sköldpaddor, tonfisk och hajar, som har skyddats genom gamla fiskemetoder i århundraden.

Vattnet i området är av så hög kvalitet att den marina remsan mellan Teneriffa och La Gomera utnämndes till europeiskt världsarv för bevarande av valar tidigare i år.

Det finns bara tre platser i världen med denna uppnådda certifiering från World Cetacean Alliance. Certifieringen innebär att man kan åka på hållbar valskådning i området.

Den internationella organisationen för havsskydd, Oceana, har genomfört en studie om den biologiska mångfalden på Kanarieöarnas havsbotten där mer än 500 olika arter har katalogiserats.

Fristad för rockor och hajar.

Ett exempel är den norska stingrockan som ansågs utdöd av forskare tills den med detta projekt observerades igen i ett område nära Fuerteventura.

Spektakulära koraller, kristallsvampar och andra havssvampar, pansarfisk, vit bläckfisk, pyramidsnäcka och jätteostron har också hittats på öarna.

En annan överraskande upptäckt som finns i området är atlantisk soldatfisk, som kan leva upp till 70 år och anses vara en av de arter som har den svåraste reproduktionen.

Dykare och sportfiskare uppskattar havsmiljön

Det är inte bara dykning som lockar människor att uppleva haven runt Kanarieöarna.

Det unika sportfisket med stor respekt för miljön locka fiskeentusiaster från hela världen.

”Haven runt Kanarieöarna är jämförbara med vattnen runt Hawaii. Vi är ett internationellt riktmärke för sportfiske med ett mycket bra regelverk som respekterar miljön. För att skydda olika marina arter fiskar vi så nära kusten som möjligt”, säger Francisco Martín Acevedo, chef för Elyman, fiskeentreprenör med mer än tjugo års historia på Teneriffa.

Tags