Byggnationen av en ny expressbusslinje i Las Palmas börjar på måndag

Metroguagua är en ny specialbusslinje i Las Palmas som skall få extra stor passagerarkapacitet och egna filer för att köra i så att passagerartrafiken genom centrum går blixtsnabbt. På måndag börjar konstruktionsarbetet. 

Metroguagua, den nya allmänna snabblinjen som skall byggas i Las Palmas. Foto: Guaguas Municipales

Busslinjen kommer också att ha prioritet när det gäller trafikljus, med förhöjda plattformar för på- och avstigning. Bussarna har plats för 200 passagerare, och 

Avresa sker var femte minut.

Det finns 20 hållplatser med högst 500 meter från varandra och 17 bussar som kommer att hålla en marschfart på 20 km / t på 11,7 km långa sträckan.

Genom hela staden från norr till söder

Med de nya bussarna kan du ta dig snabbt från Castillo de La Luz och hamnområde i ena änden av centrum, förbi Santa Catalina Parken och Canteras genom centrum till busstationen i San Telmo, till gamla stan i Vegueta, förbi sjukhuset Hospital Insular de Gran Canaria  och till Hoya de Plata i den södra delen av staden.

Det blir biljettautomater på busshållplatserna och enkel ombordstigning för rullstolsburna.

Den busslinjen kan vara mycket bekväm även för personer som kör bil till Las Palmas, men som inte vill köra i stadstrafik och letar efter parkering:

Om du kommer från söder, kommer mann at kunna parkera på Carrefour stormarknad, som ligger nära motorvägen i södra Las Palmas och stiga på Metroguagua i Hoya de la Plata.

Busslinjen kommer att slutföras under 2021, och budgeten är 8,3 miljoner euro.

Börjar i Pio XII

Arbetet startar i Pio XII gatan och ska gå i etapper genom Doramas Park och Mesa y López Avenue för att störa trafikflödet i staden så lite som möjligt, enligt ett pressmeddelande från Las Palmas kommun.

En broschyr kommer att delas ut till invånare och företag i Pio XII med information om när och var arbetet kommer att ske löpande, samt alternativa vägar.

Man kommer enligt kommunen att kunna korsa Pio XII gatan från alla tvärgator hela tiden medan arbetet pågår, men förare uppmanas att köra alternativa vägar via Avenida Marítima och Paseo de Chil.

I samband med byggnationen skall det också göras bredare trottoarer och förbättringar för cyklister och fotgängare på vissa ställen längs busslinjen.

Tags