Byggnation av ny expressbusslinje i Las Palmas startar i sommar

Byggstarten för en ny, snabb busslinje, Metroguagua, mellan Gamla stan och Canteras i Las Palmas blir redan i sommar, enligt Las Palmas kommun. Busslinjen kommer att färdigställas under 2021.

Borgmästare Augusto Hidalgo och transportchefen José Eduardo Ramírez under presentationen av Metroguagua. Foto: Las Palmas kommun

Budgeten för konstruktionen är på 8,3 miljoner euro, framkom det under en presentation av projektet på torsdagen, som leddes av borgmästaren i Las Palmas, Augusto Hidalgo.

Anbuden kommer att skickas ut inom de närmaste veckorna.

Dedikerade körfält

Den nya busslinjen får dedikerade körfält där det inte ska finnas någon annan trafik än kollektivtrafik, för att undvika trafikstockningar. Detta kommer att göra det mycket snabbare att resa mellan gamla stan Vegueta och de nyare områdena kring Canteras och hamnområdet i andra änden av staden.

Bussarna får också prioritet vid trafikljus.

Bussarna  ska se ut som en kombination av buss och spårvagn utan räls och kan ta över 200 passagerare. Avresa blir var femte minut, så det bör det inte bli mycket väntetid på transport.

Släpar efter andra städer

Under presentationen sades det att Las Palmas är den enda av Spaniens elva största städer som inte har en hög kapacitet på  kollektivtrafik.

Hänsyn till fotgängare i staden ska enligt uppgift också beaktas när busslinjen byggs:

Trottoarerna kommer att breddas och bli säkrare, nya cykelbanor skapas, samt skapa infrastruktur för att ge bättre tillgång till olika områden längs linjen.

Påverkar trafiken i flera år under byggfasen

Arbetetena är omfattande och kommer att påverka trafikflödet i staden medan de pågår. Kommunen lovar att ge medborgarna god information i god tid om när  det blir begränsad framkomlighet samt omvägar och alternativa vägar.

Se en 3D-animerad video av hållplatser för den nya linjen 

Metroguagua

Metroguagua skall gå rätt genom Las Palmas i snabbfiler. Foto: Las Palmas kommun

Tags