Flest skogsbränder på Gran Canaria

På senare år har Gran Canaria haft betydligt fler skogsbränder än de övriga Kanarieöarna. Detta beror enligt uppgift på det faktum att det bor  fler människor på landet.

I september drabbade en katastrofal skogsbrand 2700 hektar skog på Gran Canaria. En svensk kvinna omkom och stora materiella skador uppstod. Foto: Svein Olav Haukedal

2017 inträffade 63,7 procent av Kanarieöarnas skogsbränder Gran Canaria.

Förra året var det 61,4 procent, år 2015 var det 59,5 procent och 2014 var det 46,7 procent enligt rådet på Gran Canaria.

Örådets skogbrandstekniker, Federico Grillo, pekar på fördelningen av invånarna på Gran Canaria, med fler bergsbyar på landsbygden än på de övriga Kanarieöarna.

Oförsiktighet orsaken

Han avvisar att det finns ett kroniskt problem med brandmän som är orsaken till att skogsbränder. Han menar att de beror mestadels på vårdslöshet och olyckor.

Örådet ber boende att städa upp torra grödor och rispå tomter och fält nära byggnader för att förhindra bränder.

Grillo hävdar att det är avgörande att invånarna gör sina hem till lämpliga tillflyktsorter om skogsbränder uppstår i närheten.
Detta har visat sig vara effektivt, särskilt när räddningspersonalen är långt borta och en räddningsinsats kan ta lång tid att nå alla drabbade.

Nya förebyggande åtgärder

Enligt Gran Canarias president, Antonio Morales, är en av de nästa förebyggande åtgärderna från örådet att förlänga den speciella beredskapstiden för skogsbränder, som idag går från juli till september till sex månader. I år förlängs perioden till oktober.

Under beredskapsperioden har örådet ett kontrakt med professionella brandmän i det så kallade Bravo-laget. Övervakningen ökar och manskap och utrustning, inklusive helikoptrar, sätts i vänteläge.

Andra åtgärder är att förbereda en katastrofförebyggande plan för att skydda invånarna och att upprätta ett protokoll för hantering av djur under eld.
Dessutom investeringar i förebyggande politik och en vidarebosättningskampanj som börjar i november.

Dessutom fortsätter örådet att investera i nyplantering av träd.

Se film: Svein Olav Haukedal filmade den våldsamma skogsbranden på Gran Canaria i september 2017.

Tags