Regnvädret hindrade skogsbranden från att bli fem gånger större

Skogsbranden på Gran Canaria i förra veckan, som dödade en kvinna och spred sig till ett område på över 2700 hektar, kunde ha vuxit sig fem gånger större om det inte kommit regn.

Bilden är hämtad från en film som norrmannen Svein Olav Haukedal filmade från Roque Nublo av brandens utveckling bara några minuter efter det att den började.

Elden spred sig med explosiv hastighet, mer våldsamt än tidigare som Gran Canaria, vilket Federico Grillo, brandanalytiker på Kanarieöarnas regionala regering, berättade för Kanarisk press igår.

Han uppskattar att det skulle kunna ha spridit sig mycket snabbt över 12 000-14 000 hektar.

Kunde ha varit mycket, mycket värre

Det var regnet som kom till natten till torsdag och brandkårens ansträngningar på torsdag morgon som stoppade brandkatastrofen från att bli mycket värre, enligt Grillo.

Han utforskade de fyra mest brandbekämpade områdena tillsammans med Antonio Morales, Gran Canarias president, igår.

Elden spred sig snabbt från tändplatsen, som var vid vägen som går mellan Cruz de Tejeda och byn Tejeda.

Utvecklingen jämförs med en brand vid La Gomera 1984 som dödade 20 personer när elden spred sig i stor hastighet från en ravin i Roque de Agando.

Tre kilometer bred brandfront

På grund av den blixtssnabba spridningen var det första brandarbetet att evakuera människor som kunde vara i fara, inklusive många nyfikna människor som stod längs vägen och tittade på branden.

Om några minuter var brandfronten förbi Cruz de Tejeda och bildade en ungefär tre kilometer bred front.

Ett av målen för brandmännen var att stoppa elden från att sprida sig från Monte Constantino-området till städerna Aríñez, Risco Prieto och områdena Valleseco och Teror kommun.
På dessa platser bor många människor, och 800 personer evakuerades.

Rensat område förhindrade spridning

Ett rensat område och en väg i Monte Constantino fungerade som en brandgata och tillät brandmännen att skydda bostäderna i Las Laguneta och Cueva Grande.

Dessutom försökte de stoppa en eldfront som rörde sig utan kontroll mot Llanos de La Pez, den övre delen av La Mina-ravinen, Los Pechos och Cazadores.

Om eldfronten hade flyttat sig till Taidia och Caldera de Tirajana hade en mycket allvarlig situation inträffat som skulle likna vad som hände under 2007 års höga skogsbrand som drabbade 18 000 hektar på Gran Canaria.

Vid Las Mesas-korsningen räddades många pinjeträd eftersom en röjning utförts i området under vintern.

I detta område arbetade brandmänen för att rädda Corral de los Juncos, El Garañón och Llanos de la Pez och stoppade elden vid huvudvägen.

Omgivna av 40 meter höga flammor

I en militärbas i Los Pechos tog 30 personer, inklusive Grillo, skydd undan elden.

De var omgivna av flammor som var upp till 40 meter långa och höll sig instängda där i sju timmar, från 20 onsdag kväll till 3 torsdag morgon.

Regn och dimma gjorde susen

En vändpunkt kom med regnet och dimman i de nedre områdena som evakuerades.

Detta möjliggjorde ansträngningar för att förhindra att branden spred sig bortom begränsningslinjen som etablerades, vilken hotade skogsområdena i Santa Lucia, San Bartolomé de Tirajana och Mogán kommuner.

Branden var så kraftfull att den fortsatte trots att det regnade, enligt Grillo. Den kom först under kontroll den 23 september, 72 timmar efter det att den startade.

Storbranner på Kanariøyene siden 2000

(Foto: Svein Olav Haukedal)

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

Tags