Kanarieöarna skapar bättre övervakning och varningssystem för vädret

Nästa år börjar uppbyggandet av en meteorologisk övervakning på Kanarieöarna för att ge noggrann väderinformation även lokalt, vilket ska leda till bättre väderrapporter.

Folk som tittar på översvämningsvatten i Puerto de Mogan. Foto: Hugo Ryvik

27 moderna sensorer och radar kommer att installeras av det offentligt ägda företaget Grafcan om två år. Budgeten är på 600 000 euro, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Den lokala orografin kan orsaka stora lokala variationer på Kanarieöarna, och dagens väderprognoser är därför inte alltid särskilt säkra på lokal nivå. Typiskt är det mindre nederbörd, torrare luft och varmare på läsidan av bergen, och det blåser mest från norr och nordost.

Ministeriet för territoriell politik, hållbarhet och säkerhet på Kanarieöarna står bakom initiativet.

Grafcan ska börja genom att implementera ett datahanteringssystem som analyserar nätverk av befintliga meteorologiska sensorer för att identifiera exakt var de nya sensorerna ska placeras på varje kanarieö.

Uppgifterna från dessa sensorer måste kompletteras med tillgång till satellitinformation via European Centre for Medium Range Weather Forecast (ECMWF) och Europeiska organisationen för prospektering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT).

Tags