Massiv protest mot bläckfiskodling

En petition mot en planerad bläckfiskfarm på Gran Canaria närmar sig 100 000 underskrifter.

paralarve blekksprut petriskål

Ingen stor kille, bara 7 millimeter, 55 dagar gammal. Bläckfisk i petriskål.

Det är företaget Nueva Pescanova som har planer på att öppna världens första bläckfiskfarm i Arucas på norra Gran Canaria. Målet är att producera 3 000 ton bläckfisk per år.

Motståndet är massivt från en rad organisationer och människor i flera länder.

Kräver EU-förbud

En namninsamling på Change.org, som Raíces & Brotes España (tillhör Instituto Jane Goodall) står bakom tillsammans med Acción Océano, har i skrivande stund samlat in över 99 000 namnunderskrifter.

Framställningen kräver en EU-lag som förbjuder odling av bläckfisk.

Det finns vetenskapliga bevis för att bläckfiskar kan känna smärta och kräva kognitiv stimulans för att utvecklas.

Uppropet har rubriken "Stoppa Granja De Pulpos", och har undertecknats av personer i flera länder, bland annat Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland.

Försvarar planerna

Nueva Pescanova hävdar att odlingen kommer att minska trycket på fisket av bläckfiskar som lever fritt i havet, och även skapa arbetstillfällen.

Företaget vill öppna gården på Gran Canaria i år, men väntar fortfarande på miljögodkännande från den kanariska regeringen.

Motståndare till bläckfiskodling kallar det en etnisk och miljömässig katastrof.

De hävdar att odling av bläckfisk kommer att leda till att det behövs mer fiskodling, med de miljöbelastningar detta innebär, för att ge mat åt bläckfisken. De äter enligt uppgift tre gånger sin egen kroppsvikt.

I april hölls demonstrationer i ett stort antal länder mot bläckfiskodling. Över 80 organisationer var representerade. Även organisationer i Sverige och Danmark deltog.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Tags