300 euro i böter för rökning och 1000 euro för fiske på stadsstranden i Las Palmas

I höst kommer nya strandregler att införas i Las Palmas, och från och med idag kommer de nya reglerna att vara öppna för offentligt samråd. Böter för rökning och fiske på Canteras strand introduceras.

I höst kommer det att bli ett helt nytt regelverk för Canteras-stranden, inklusive ett totalt rökförbud längs hela stranden och dryga böter för dem som bryter mot förbudet. Foto: Hugo Ryvik

Rökning förbjudet gäller hela Canteras stranden och infördes efter en omröstning bland invånarna som slutfördes i december 2017.

Denna punkt i regelverket kommer därför inte att påverkas av åsikter från allmänheten, men alla andra poster kan påverkas.

Kan bli rökförbud på fler stränder

Rökning anses vara ett mindre brott och kan leda till böter på 300 euro. Reglerna tillåter att rökförbudet införs senare på andra stränder i staden också.

Fiskeförbudet är strängare och böterna kan uppgå till hela 1000 euro. Det blir förbud mot fiske på La Barra och i hela badområdet på Canteras strand.

Fler nyheter

En annan ny sak i de nya reglerna är att de innehåller regional klassificering som ställer minimikrav för säkerhetsåtgärder och räddningsresurser på de olika badstränderna och badområdena i Las Palmas.

Det ska delas upp i badområden, farliga områden och områden med badförbud, och räddningsplaner samt skyddsåtgärder måste bestämmas i enlighet därmed säkerhetsplanen.

Reglerar aktiviteter

Det är också nytt att det kommer att vara specifik reglering av olika aktiviteter såsom surfing, kajakpaddling, dykning, snorkling, strandtennis och strandyoga. Uppdelningen sker i olika delar av stranden och i torra, våta och undervattensområden för de olika aktiviteterna.

För första gången ingår rengöring, hygien och förvaltning av badområden, samt vattenkvalitet, sandkvalitet och regler för korrekt användning av allmänna utrymmen i förordningarna.

För speciella evenemang och händelser i kustområdena presenterar rådet också en konsekvensundersökning av de effekter som verksamheter har så att de blir fastslagna i kustlagen.

Medborgarna kan lägga fram förslag

Medborgarna kan läsa utkastet till regelverket på Cidudad del Mars-webbplatser, LPAmar.com, med början den 1 augusti. Ciudad de Mar är ett organ som styrs av kommunen Las Palmas.

Från den 10 september till den 10 oktober kan alla som vill lämna synpunkter och förslag till ändringar göra det på kommunens hemsida tudecides.laspalmasgc.es.

Gammalt regelverk

De nuvarande reglerna för användning, aktiviteter och anläggningar för strandområden och andra kustområden i Las Palmas är 14 år gamla.

Den nya måste anpassas till nuvarande sociala och ekonomiska realiteter och miljökrav, och kommer att godkännas efter att de boende har lämnat sina åsikter och eventuella ändringar gjorts, säger Ciudad de Mars ledare José Eduardo Ramírez.

Processen att modifiera och uppdatera reglerna är ett unikt tillfälle för medborgarna att bidra, sade Ramírez under en presentation i går, tisdag.

Det kommer att hållas presentationer i olika distrikt, genomföras debatter och presentationer av varje invändningsområde och förslag som kommer in, säger han.

Ramírez lovar att alla förslag kommer att övervägas och kontrolleras mot tekniska och juridiska förhållanden.

Tags