Fakta om flyg till Gran Canaria

FLYG: Från de flesta skandinaviska städer som har flygförbindelse till Gran Canaria tar det 5-6 timmar med charter eller reguljärflyg som går direkt. Fler och fler städer får också nya bolag som flyger direkt till Gran Canaria.

Norwegian har flest flygningar mellan Skandinaviska städer och Gran Canaria. Bild: Hugo Ryvik

Direktflyg går flera dagar i veckan från många större städer i Skandinavien till Gran Canaria. Ett antal skandinaviska researrangörer också inrättat charterflyg där du kan köpa enbart flygstol eller paketerbjudanden med hotell och flyg.

Gran Canaria ökar i popularitet bland skandinaver. Därför blir det också allt mer regelbundna rutter och charterflyg som går till Gran Canaria. Tidigare var det mest avgångar under vintersäsongen, men nu  i är det nu på väg att bli bättre avgångstider för både linjeflyg och charter även på sommaren.

Om du inte har något emot att mellanlanda någonstans i Europa, kan du flyga alla dagar i veckan till Gran Canaria från de skandinaviska huvudstäderna.

Då har du också större möjligheter att hitta prisvärda biljetter.

Norwegian har flest direktflyg till Gran Canaria

Flygbolaget hade flest direktflyg från skandinaviska städer till Gran Canaria i mars 2016.

Norwegian hade det högsta antalet flyg till Gran Canaria från Norge i de skandinaviska länderna.

SAS har också flera direkta förbindelser från Norge och Sverige till Gran Canaria.

Många rutter att välja mellan till Gran Canaria

Flygtiden från Oslo eller Stockholm till Gran Canaria är cirka fem och en halv timme.

Om du kan acceptera att flygtiden är sju-åtta timmar eller mer, har man fler flygbolag att välja på för överkomliga priser från europeiska städer med anslutande flyg till Gran Canaria.

Från och med hösten 2015 flygförbindelserna mellan det spanska fastlandet och Kanarieöarna betydligt billigare efter att Norwegian öppnat flera nya linjer.

Från Madrid, Barcelona, ​​Sevilla och andra spanska städer kan man till exempel flyga med Norwegian, Vueling, Air Europa, Ryanair eller Iberia Express till Gran Canaria.

Flera flyg från Gran Canaria till de andra Kanarieöarna

Binter Canarias har flygrutter mellan flera av de bebodda Kanarieöarna, och Gran Canaria är "spindeln i flygnätet".

Air Europa har en flygning mellan Gran Canaria och Lanzarote. Canaryfly har flygningar mellan Gran Canaria och La Gomera.

Binter Canarias, Iberia och Vueling har flygningar mellan Gran Canaria och Marocko.

Du kan också ta dig från Gran Canaria direkt till Marocko, Västsahara, Afrika, Kap Verde och Portugal med Binter Canarias.

Spaniens femte största flygplats 

Flygplatsen på Gran Canaria är flitigt använd, modern och effektiv, och den femte största i Spanien.

En utvidgning med nya terminaler, nytt parkeringsgarage och en ny bussterminal blev färdig 2016.

Planer för en ny landningsbana på flygplatsen, vilket skulle ge tre landningsbanor, är för närvarande skrinlagda.

Transport från flygplatsen på Gran Canaria

Bussbolaget Global står för bussrutterna som går runt omkring över hela ön. Nya busshållplatser blev öppnade på flygplatsen i november 2014 vid en ringväg nära parkeringsplatserna. För att komma dit, måste man gå från avgångshallen och genom parkeringsområdet. Kolla efter de blå bussarna där det står Global på sidan.

  • Till Bahia Feliz, San Agustin, Playa del Ingles och Maspalomas går buss nummer 01, 05, 36, 66 och 90. Var och en av dessa har avgång dagtid varje hel eller halv timme, buss nummer 05 går kväll och natt. Bussbilletten kostar drygt  4 euro till Faro de Maspalomas i 2014, och 3,50 till Playa del Ingles.
  • Till Arguineguin, Patalavaca, Puerto Rico, Playa de Amadores, Playa de Tauro och Playa de de Mogan, som ligger längst i sydväst på Gran Canaria, kan du ta buss nummer 91. Detta är en expressbuss som går en gång i timmen med slutdestination i Las Palmas i norr och Playa de Mogan i sydväst. Den stannar inte mellan flygplatsen och Arguineguin, och sista avgången från flygplassen är 20.36. Mellan Arguineguin och Puerto de Mogan är det område längst kusten där alla turistorterna ligger. I tillägg går buss nummer 01 var 20:e minut, med sista avgång 23.53, men denna buss kär kustvägen med många stopp, och tar lång tid. Från flygplatsen till "norskebyen" Arguineguin kostade det cirka 5 euro 2014. Till Playa de Mogan, som är siste stopp runt 7 euro.
  • Till Las Palmas kan du ta buss nummer 01, 05, 11, 60 eller 91. Linje 60 går till Las Palmas två gånger i timmen på dagtid och en gång i timmen om kvällen, alla dagar i veckan. Linje 91 är en expressbuss som går till Las Palmas en gång i timmen, alla dagar i veckan. 

Linje 01, 05, 11 och 36 söderut går från busstopp nummer 1. Linje 60, 90 och 91 söderut går från busstopp nummer 2.  Linje 01, 05, och 11 till Las Palmas går från busstopp nummer 4.  Linje 60 og 91 till Las Palmas går från busstopp nummer 5. Notera att några av avgångarna för linje 60 går express till Santa Catalina-parken med färre stopp, medan de andra går till San Telmo-stationen längre söderut i Las Palmas.

Taxi är billigt på Gran Canaria

Om du landar mycket sent, kan det hända att du måste ta taxi. Dessa står rätt utanför ankomsthallen.

Priserna är fasta, så det går som regel inte att pruta, med mindre att det är någon som kör svart. Men så är det heller inte särskilt dyrt:-)

Officiella taxipriser från taxiföreningen Socomtaxi per 2015 är cirka 1,10 euro per kilometer på vardagar kl. 6-22, och 1,26 euro per kilometer helgdagar och vardagar kl. 22-06.

  • Från flygplatsen till Playa del Ingles kostar taxituren cirka 35 euro på dagtid  2015.
  • Från flygplatsen till Arguineguin kostar taxituren cirka 50 euro på dagtid.
  • Från flygplatsen till Puerto de Mogan kostar taxin cirka 70 euro.
  • Från flygplatsen till Las Palmas kostar taxin cirka 28 euro.
  • Taxi mellan klockan 22.00 och 6.00 samt på helgdagar kostar cirka 15 procent mer.
  • Från flygplatsen till Playa del Ingles kostade taxituren cirka 33 euro på dagtid i 2012.
  • Från flygplatsen till Arguineguin kostar taxituren cirka 48 euro på dagtid.
  • Från flygplatsen til Puerto de Mogan kostar taxin cirka 70 euro.
  • Från flygplatsen til Las Palmas kostar taxin cirka 26 euro.
  • Taxiturer mellan klockan 22.00 och 6.00 samt på helgdagar kostar drygt 20 procent mer.

Du kan søke tidspunkt for flyavganger fra norske byer på Kanariøyenes offisielle turistsider.