Sju av tio bin på Gran Canaria är en endemisk art

Över 70 procent av bina som finns på Gran Canaria är svarta, inhemska arter som har visat sig vara särskilt anpassningsbara till klimat och grödor, och producerar dessutom en hel del honung.

Den brunsvarta kanariska biarten Abeja negra Canaria är en trevlig biart för både turister och fastboene eftersom den inte speciellt benägen att attackera människor. Foto: Casa de la Miel

En så stor andel av renrasiga bin ger möjligheter för att starta en selekterings- och bevarande process av det svarta biet på Gran Canaria, enligt en studie som örådet beställt från universitetet i Murcia.

Skyddade arter

Det svarta kanariska biet, Abeja negra Canaria (Apis mellifera), fredades 2014, i ett pågående program för genetisk renodling av arten.
15 procent av bina i Gran Canaria är en ras som härstammar från södra delen av det spanska fastlandet, och 15 procent har främmande DNA, enligt studien.

Generisk renodling

Ett område med fem biodlare där det finns bidrottningar som är genetiskt predisponerade att avla på de skyddade arterna har identifierats för vidare avel.
Upp till sex bikupor med tusentals arbetarbin och drönare kommer att flyttas till detta område, bort från bikupor med blandade arter, så att bidrottningarna bara befruktas av utvalda drönare.
 
 "Döttrarna" till dessa drottningar kommer att distribueras till andra professionella biodlare på Gran Canaria så att beståndet successivt förbättrats och förbättras.

Abeja negra Canaria fanns på Kanarieöarna långt före 200.000 år sedan och är en art med låg aggressivitet, enligt uppslagsverket Canariwiki. Biet är ättling till afrkanska bin och har med tiden utvecklat distinkta gener som gör den till en unik ras.