Daggfriskt norsk-svenskt ölkoncept skummar fram på Gran Canaria

100 sorters handbryggt öl från första öppningsdagen och olika rätter baserade på kött, fisk och räkor från Norge. Det lockar den norska Guling Pub när de öppnar i Playa de Amadores på Gran Canaria den 1 september. Här berättar den svenska krögaren Michaela Taylor Saax om satsningen på södra Gran Canaria.

Norsk-svenska krögarduon Else Marie Skår och Michaela Taylor Saax tar en förfriskning mitt i slutspurten av arbetet med att göra Gulating Pub på Amadores stranden redo för öppning. Foto: Hugo Ryvik

Gulating Group har gjort bra ifrån sig i Norge med sitt ölkoncept sedan starten med Gulating Bryggeri i 2013. Idag har de 27 ölförsäljningar och fem pubar i Norge där flera varumärken och sorter av handgjort öl säljs och serveras.

Nu skummar de vidare med den första puben utanför Norge, som ligger på ett hörn mitt i den långa restaurangen och butiksstället på den populära Amadores-stranden i Mogan kommun.

Handplockad öl från många länder

På Amadores stranden kryllar det utan tvekan av törstiga turister på Kanarieöarna. Snart ges de möjlighet att njuta av handbryggd öl från Kanarieöarna, Norge, Sverige, Tyskland, Tjeckien, England och flera andra länder.

Else Marie Skår, som äger Gulating tillsammans med sin man, Rolf Ivar Skår, hävdar att det inte finns något liknande koncept på Gran Canaria sedan tidigare, och har haft idén för puben liggande  jäsning en tid.

- Vi har semesterboende i Tauro och har varit här i många år. Jag har varit orolig att det inte finns någon plats att få en riktigt bra öl här. Menyerna på restaurangerna är också mycket likartade, även om det finns vissa saker som skiljer sig något. Jag tror att det finns ett stort behov på ön för det vi erbjuder, sa hon till Canariajournalen.

Öl, öldrycker och mat med öl i

Svenska Michaela Taylor Saax, pubens chef, sa att puben skulle ha god öl från alla hörn av världen, lämplig för alla typer av turister från olika länder, fin och ren öl i stort urval.

- Vi kommer även servera drycker med öl i, och kommer att ha öl i vissa rätter. Varje onsdag gör det öl, säger hon.

Två lokala bryggerier har fått sin öl. Dessa är bryggerier som Skår och Saax verkar ha god kvalitet öl.

Ett stort torn med åtta tappar installeras i puben, och nya ölsorter kommer att komma in  varje vecka.

Massor av hemlagad mat

Maten som ska servereas beskriver Skår som "internationell gastropubmat", med mycket hemlagad i grunden, baserad på norska ingredienser, och skiljer sig från vad som serveras på många andra restauranger i området.

Alla såser och dressingar är hemgjorda från början och puben skyltar även med egna hamburgare och hemgjord glass, säger Saax-Skott.

Maten ska anpassas till vädret på Gran Canaria och det finns ingen typisk vintermeny. Frukost, lunch och middag serveras.

Trångt och lönsamt

Platsen på Playa de Amadores valdes vav uppenbara skäl:

- Se bara hur vackert det är här! Och det finns folk  här hela dagen! Utropar Saax.

- Förutom det faktum att det finns ett fantastiskt klimat här i söder är det också ekonomiskt ett bra ställe att börja med många turister och med god täckning så varar det, säger Skår.

- Man skulle behöva anstränga sig för att få det att gå dåligt här.  Vi har ett koncept och en inredning som är annorlunda. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra och människor som bor på ön kommer också att trivas, även om det ännu inte är känt utanför Norge, tillägger hon.

Den största utmaningen i sitt liv

Skær säger att det har varit svårt att få ett lämpligt utrymme i ett populärt turistområde på Gran Canaria. Dessutom, oväntat många utmaningar.

- Jag har byggt sju pubar och restauranger i mitt liv, utformat och gjort all planering själv. Detta har varit den största utmaningen i mitt liv. Här är de tekniskt 20 år tillbaka i tiden. De lokala arbetarna är vänliga och hjälpsamma, men ingen talar engelska och det blir  mycket dåligt arbete gjort. Allt kommer imorgon, men imorgon blir det i morgon och i morgon blir det imorgon. Allt tar mycket lång tid.

Hon fortsätter:

- Jag älskar att planera och det är viktigt för mig att allting fortgår, men jag har känt att saker inte har gjorts. Det har varit en tuff sak för mig. Varje dag har det blivit nya utmaningar.

Interiören i puben bygger på samma design som Gulating pubarna i Norge, inklusive standardfärger och ett drakhuvud. Det visade emellertid sig vara mycket svårt att erhålla trätyperna som önskat, så att vissa lokala anpassningar har gjorts.

Inredningen är rustik med mycket trä, natursten och varma färger.

Skall  öppna fyra pubar till

- Planen är att starta fem sådana pubar över hela Gran Canaria om det går bra, det vill säga en ny pub varje år, säger Skår till Canariajournalen.

Dock vill hon inte nämna  var på ön de kommande pubarna ska etableras.

- Nästa satsning kan bli på en lugnare plats än Amadores stranden", säger hon.

Så kom Gulating-konceptet till 

Gulating Pub är en del av franchisen för Gulating Gruppen i Spanien och Else Skår är franchisetagare. Konceptet är som i Norge, men med lokala anpassningar.

Gulating-äventyret började med Rolf Ivar Skår, civilekonom och ölbryggare med utbildning från bryggarskolan i Köpenhamn, och han började brygga öl i Dale i Sunnfjord 2011. Han utvecklade och bryggde sitt eget bryggri och testade den på sin egen pub, som låg bredvid bryggeriet.

År 2013 etablerades Gulating Bryggeri AS. Den första produkten kom på marknaden året efter och fick distribution i dagligvaruhandeln. År 2015 började Gulating med ölförsäljning, med över 400 sorter av öl i var och en av butikerna.

Pubar har startats  i Fetsund, Jessheim, Lillestrøm, Strømmen och Stavanger. Nu också på Gran Canaria.