Kontrollen skärps av uthyrda fritidsbostäder

Olaglig uthyrning av fritidsbostäder kan straffas med böter på upp till 100 000 euro. Nu trappas kontrollerna upp.

Ulovlig utleie av ferieboliger kan straffes med opptil 100 000 euro i bøter.

Det finns många bra annonser för uthyrning på nätet, men inte alla bedriver det lagligt.

Bakgrunden till kontrollerna är en stor diskrepans mellan antalet fritidsbostäder som annonseras ut på hyresmarknaden och antalet personer som har tillstånd för sådana uthyrningar i Spanien.

Spaniens ministerium för sociala rättigheter, konsumtion och Agenda 2030 har inlett en översyn av plattformar för semesteruthyrning för att avslöja olaglig uthyrning.

Detta efter att regionala och kommunala myndigheter har rapporterat omfattande olagliga uthyrningar.

AirDNA, en tjänst som övervakar uthyrningsportaler som Airbnb och Vrbo och laddar ner alla annonser, har räknat till cirka 2800 fler annonserade fritidsbostäder för uthyrning på Kanarieöarna än antalet som har licens att göra det.

Spaniens konsumentdirektorat har bett de största uthyrningsplattformarna om information om bostäder som har annonserats, rapporterar ministeriet.

När informationen har samlats in kommer möjligheterna för att starta rättsprocesser undersökas.

Allvarliga brott har ett maximistraff på 100 000 euro i böter.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !