Svenskt rallyjubel på Gran Canaria

Svenskarna Mille Johansson och Calle Carlberg vann guld och silver i juniorklassen på Rally Islas Canarias på Gran Canaria på lördagen.

Neste år blir Rally Islas Canarias innlemmet i verdensmesterskapet, WRC.

På jakt efter en pallplats.

En norrman fick en del av segerglädjen, eftersom Carlbergs kartläsare, Jørgen Eriksen, är norrman.

Svenskarna har inte haft en Europamästare i juniorklassen sedan 2015, då Emil Bergkvist tog hem totalsegern. Mille Johansson kan stå näst på tur, eftersom han är i topp totalt efter två omgångar av ERC i år.

Fransmännen kan också jubla:

Yohan Bonato och landsmannen Mathieu Francrschi tog guld och silver i seniorklassen. Bonato säkrade segern i rallyt för andra året i rad.

Spanjoren Alejandro Cachón slutade trea.

Norrmannen Mads Østberg hittade inte det bra flytet i sin körning, och kämpade med obalans i bromsarna, enligt feedback han gav längs vägen på arrangörens hemsida. Östberg slutade på åttonde plats.

I år kördes rallyt för 48:e gången.

Østberg deltog för tredje gången utan att lyckas ta en plats på pallen. 2016 kraschade han och 2023, tidigt i rallyt, drabbades han av motorproblem.

Andra norrmän som har provat på det tidigare är Oliver Solberg (numera svensk medborgare, Andreas Mikkelsen (Europamästare 2021) och Eyvind Brynildsen.

Alla har gjort avtryck i rallyt, men ingen har nått en pallplats i seniorklassen.

Nästa år kommer Rally Islas Canarias att ingå i världsmästerskapet, WRC.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags