Polisen jagar bevis i munskyddsskandal

Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) har beordrat en husrannsakan i hälsoministeriets lokaler på Kanarieöarna i samband med en munskyddsskandal. Polisen iscensatte på torsdagen en jakt på bevis i den regionala regeringens högkvarter.

Munnbindskandale for 4 millioner euro.

Munskyddsskandalen på Kanarieöarna skapar rubriker i den spanska pressen.

Fallet kretsar kring det faktum att hälsomyndigheterna under covid-krisen betalade fyra miljoner euro till en leverantör för en miljon masker som aldrig levererades.

Myndigheterna har också misslyckats med att få pengarna tillbaka, och korruption misstänks.

Fallet kallas "munskyddssaken" och har länge fått stor uppmärksamhet i spansk press.

Två tidigare högt uppsatta hälsotjänstemän står i rampljuset.

Den nationella polisen letar i dag, torsdag, efter e-post, filer, dokument och andra bevis i fallet vid den regionala regeringens högkvarter, där hälsoministeriet är baserat, rapporterade Europa Press.

En av de misstänkta meddelade på måndagen att han utnyttjar sin rätt att inte vittna, med hänvisning till att hans försvarsadvokater inte har fått tillgång till all dokumentation som åklagarsidan har i målet mot honom.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !