Över 100 personer misstänks för olagliga byggnationer

Polisen har inlett ett straffrättsligt förfarande mot 136 personer som misstänks för olagligt byggande på skyddad mark på Gran Canaria.

136 personer mistenkt for ulovlig bygging i beskyttede landområder på Gran Canaria.

Polisen har använt drönarfotografering för att avslöja olagliga byggnader.

Guardia Civils avdelning för skydd av natur och miljö, Seprona, lanserade en kampanj tidigt i fjol för att avslöja olagliga byggnationer på skyddad mark.

De byggnader som hittades används både som bostäder, för rekreation och för industriella ändamål på platser där sådana byggen är förbjudna, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Detta har lett till degradering av sårbara miljöer och hotar den biologiska mångfalden, poängteras det.

En gemensam nämnare för flera av de fall som avslöjats är att mark har köpts till ett relativt lågt pris i områden där det finns restriktioner för byggande.

Därefter har tomterna delats upp i avgränsade deltomter som sålts till ett mycket högre pris där köparna fått uppfattningen att byggande skulle legaliseras med tiden.

I vissa fall ska säljaren ha erbjudit olika tjänster, bland annat ordnat anslutning till dricksvatten till tomterna med hjälp av dokumentförfalskningar.

De nya ägarna byggde både bostäder och andra byggnader.

Polisen varnar för att det på detta sätt bildas små bosättningar som skapar problem i hanteringen av avfall och som inte bidrar till betalning av kommunala skatter för denna tjänst

Seprona varnar också för att det uppstår skador på miljön som i vissa fall inte kan repareras.

Maximistraffet för sådana brott är fängelse i högst tre år och böter på över 200 000 euro.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !