Köpcentret muras igen mot ockupanter

Ingångarna till lokalerna på de nedre våningarna i det utdömda, gamla köpcentret Metro i Playa del Inglés har beordrats att muras igen av kommunen San Bartolomé de Tirajana.

Metro kjøpesenter i Playa del Inglés.

Metro köpcentrum i  Playa del Inglés. Arkivbild.

Kommunen har beordrat ägarna till lokalerna att stänga entréerna med mursten.

Kort tidsfrist

Ägarna får en tidsfrist på en och en halv månad för att göra detta.

Om inte, kommer kommunen att ta hand om igenmurningen och skicka räkningen till ägarna, och de riskerar att åtalas för lagbrott.

Stängt i över tio år

Köpcentret har varit stängt sedan 2013, med undantag för sju lokaler på övervåningen med ingångar från allmänna gator, och dömdes formellt ut i september 2022.

Mottagna klagomål

Anledningen till beslutet är att boende i området och FEHT, en sammanslutning av turistföretag, har lämnat in klagomål om att lokaler ockuperas.

De senaste åren har gallerians tre nedre våningar använts som boende av personer som brutit sig in genom de staket som sattes upp 2013.

Inte tillräckligt bra stängd

Sedan anmälningarna kom in har den lokala polisen genomfört inspektioner och lämnat in en rapport till kommunen om att stängsel, hänglås och övervakning inte är tillräckligt för att hindra människor från att ta sig in.

Kommunen har planer på att riva centret, uppger ordföranden.

Förfarandena för att göra detta förväntas vara klara under andra halvåret 2024, ett förfarande som måste göras om eftersom tidsfristen har överskridits efter domen 2022.

Därefter får ägarna sex månader på sig att påbörja rivningsarbetet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !