Hipp, hipp hurra och grattis, Kanarieöarna!

På torsdagen var det 41 år sedan Kanarieöarnas parlament hade sitt första sammanträde.

30.mai er Dia de Canarias, Kanariøyenes "nasjonaldag".

Grattis på födelsedagen!

Den 30 maj firar Kanarieöarna att ögruppen blev en autonom region i Spanien.

Día de Canarias är Kanarieöarnas "nationaldag", eller "regional dag" för att vara mer exakt, och firas överallt på alla Kanarieöarna.

Kanarieöarnas parlament höll sitt första sammanträde den 30 maj 1983 med Pedro Guerra Cabrera som ordförande.

Många evenemang

Dagen präglas av både formellt och informellt firande.

Det blev en mängd olika kulturella aktiviteter, gudstjänster, sportevenemang, shower, föreställningar, konserter, utställningar, folklore och offentliga och privata fester i städer och byar på Kanarieöarna.

Många klär sig i kanariska folkdräkter, och traditionell, kanarisk mat står på menyn för de flesta infödda kanarier.

Paseo de Romero

El Paseo Romero i Las Palmas är en av dagens höjdpunkter, en parad av folkloregrupper och vagnar som passerar genom staden. 15 000-20 000 personer brukar delta i detta.

Stängda butiker

De flesta företag och offentliga kontor är stängda den 30 maj, men ett antal livsmedelsbutiker och butiker i turistområdena kommer att hålla öppet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags