Här ska sopor bli bränsle och gödning

På fredagen lades grundstenen till en ny fabrik på Gran Canaria som ska tillverka biobränsle och gödningsmedel av organiskt avfall.

Avfall fra hoteller på Gran Canaria blir til biodrivstoff og gjødsel.

Fernado Clavijo, Ángel Victor Torres och Antonio Morales vid grundstenen i Arinaga.

Anläggningen kommer att hantera avfall från hotell, restauranger, butiker samt växtrester och växtavfall från jordbruk, kommunal grödning och plantering.

Fabriken kommer att ligga i industriområdet Arinaga i Agüimes kommun och blir den första i sitt slag på Kanarieöarna.

Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura kommer snart att följa efter.

Redo att starta om cirka 14 månader

Företaget ATH Bioenergy kommer enligt egen uppskattning att investera 25 miljoner euro i projektet på Gran Canaria och lika mycket på de övriga tre öarna.

Fabrikschefen uppgav vid en presskonferens på fredagen att fabriken i Arinaga kan stå klar inom 14 månader.

Den kommer att producera biometan, biogas (bioCO2) och biogödsel från 35 000 ton organiskt avfall årligen, ungefär en sjättedel av allt organiskt avfall som genereras på ön under ett år.

För hotell, industri och jordbruk

Biobränslet kommer att levereras till hotellen och till andra industrier som är intresserade av att minska koldioxidutsläppen i verksamheten.

Gödseln kommer att levereras till jordbruket, främst till bananplantager.

Toppolitiker dök upp i stor utsträckning för den symboliska ceremonin med grundstensläggningen.

Presidenter och ministrar på plats

Både Spaniens minister för territorialpolitik och demokratiskt minne, Ángel Victor Torres; Kanarieöarnas president, Fernado Clavijo; Gran Canarias president Antonio Morales; Kanarieöarnas minister för ekologisk omställning och energi, Mariano Hernández Zapata; och borgmästaren i Agüimes, Óscar Hernández, kastade glans över ceremonin.

Mer självförsörjande

Morales sa i sitt tal att fabriken kommer att bidra till att uppfylla Gran Canarias mål om minskade koldioxidutsläpp och göra ösamhället mindre beroende av extern energi.

Örådet arbetar för närvarande med att anta en strategi som kommer att göra det möjligt för ön att bli ledande i övergången till en cirkulär ekonomi, sade Morales.

En del av kretsloppet

Produktionen av biodrivmedel bidrar inte till ökade utsläpp av växthusgaser, eftersom råvarorna ändå kommer att avge CO2 om de lämnas att ruttna på deponier eller brännas.

Istället minskar utsläppen från importerade, fossila energikällor som ersätts med lokalt producerade biodrivmedel.

Använder mycket gödningsmedel

Gödselproduktion ger ett ökat värde i det cirkulära kretsloppet.

Basindustrin på Kanarieöarna kämpar för närvarande med en hög förbrukning av konstgödsel och stark konkurrens från importerade jordbruksprodukter med låga priser.

Lokalt producerad gödsel från fabriken kan ersätta importerade konstgödsel och bidra till att minska produktionskostnaderna, betonades det under ceremonin.

Fabriken kommer att producera cirka 5000 ton flytande gödsel och 4000 ton fast gödsel per år.

Som om det inte vore nog kommer fabrikens avloppsvatten att regenereras. Hälften av det regenererade vattnet kommer att användas i fabriken och den andra hälften kommer att användas för bevattning inom jordbruket.

Flera flugor i en smäll

Clavijo påpekade att projektet kopplar samman turistsektorn med primärsektorn, avfallshantering och energiproduktion, som alla är mycket viktiga för regionen.

Det är den här typen av projekt som Kanarieöarna behöver, säger han.

Teneriffa är nästa ö

Direktören för BHT Energy sa att ett liknande projekt kommer att följa på Teneriffa, eftersom det är Kanarieön som har flest turister och producerar mest organiskt avfall.

Fuerteventura och Lanzarote, som har många turistcentra, är också en del av företagets framtidsplaner.

Inom fem år kommer företaget att ha biofabriker på alla fyra öarna, enligt planen.

Turistsektorn är den största industrin på Kanarieöarna, och det finns ett behov av att göra sektorn mer miljövänlig, sade direktören.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !