Anfi del Mar räddades från konkurs

Konkursförfaranden har pågått sedan timeshare-företagen Anfi Sales och Anfi Resort förklarades insolventa i september 2021. Ytterligare drift är nu säkerställd.

Timeshareanlegget Anfi del Mar på Gran Canaria.

Anfi del Mar, Gran Canaria.

Detta innebär att Anfi del Mar i Arguineguín kan fortsätta timeshare-verksamheten och att över 800 direkta och 2500 indirekta jobb har räddats, sade Anfi Group i ett pressmeddelande som publicerades på onsdagen.

I den första fasen ska 73 procent av fordringsägarna ha gått med på ett avtal som räddar bolagen från konkurs och senare har 98 procent gått med på avtalet.

Handelsdomstolen i Las Palmas har godkänt affären.

Avtalet har möjliggjorts tack vare finansiell garanti från holdingbolaget Lopesan, genom dess dotterbolag IFA Canarias.

Anfis generaldirektör, José Luis Trujillo, konstaterar att godkännandet av affären "visar att, trots stämningar som har lämnats in i åratal, fortsätter fordringsägare att lita på företaget."

Förslaget till avtal med de sökande presenterades i februari 2023 och har först nu godkänts av Commercial Law No. 1 i Las Palmas.

I överenskommelsen föreslås två alternativ till borgenärer.

Den ena innebär en 45-procentig minskning av skulden i utbyte mot en garanti för indrivning av de återstående 55 procenten.

Alternativ nummer två innebär en kapitalisering av krediter utan nedskärningar.

91 procent kommer då i den första årliga utbetalningen, och de återstående 9 procenten under det femte året, med full betalningsgaranti.

Anfi del Mar är Kanarieöarnas största timeshare-anläggning och har enligt uppgift cirka 30 000 kunder. En stor del av dessa är skandinaver.

Sedan 2015 har Anfi förlorat många stämningar från kunder som velat ut ur sina timeshare-avtal, och har också varit inblandad i flera andra stämningar.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !