500 euro till den som ordnar arbetskraft

Många hotell och restauranger på Kanarieöarna har desperat brist på kvalificerad arbetskraft. Det har resulterat i erbjudande om 500 euro till den som ordnar arbetskraft. Bostäder för anställda är dock en bristvara.

Gir bonus til ansatte som skaffer arbeidskraft.

Kan vi fresta dig med en bonus?

I Playa Blanca på Lanzarote finns ett hotell som erbjuder de anställda en bonus på 500 euro om de tillhandahåller arbetskraft till hotellet, rapporterar radiostationen Cope Tenerife.

Bostadsbrist

- Det största problemet är att arbetare har problem med att hitta bostäder i turistområden, säger Ismael Delgado, chef för Lanzarote för Barceló, hotellgruppen som erbjuder bonusen, till radiostationen.

I Playa Blanca kan en bostad på 45 kvadratmeter ha en hyra på 900 euro i månaden, påpekar direktören.

Det är en mycket stor del av lönen för de flesta som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen.

I den här bilden spelar det in att Kanarieöarna har en av Spaniens lägsta lönenivåer, och många av vakanserna finns i låglöneyrken där en hög hyra är en omöjlighet för de flesta.

Barceló saknar främst städpersonal, servitörer och kockar.

En paradox

Här är vi vid en av de stora paradoxerna med turismen på Kanarieöarna:

Förra året sattes ett nytt turistrekord med 16,2 miljoner turister.

Tillväxten ger mer pengar till statskassan, vilket skapar fler välbehövliga jobb, men leder också till ökat tryck på bostadsmarknaden.

Bristen på bostäder till överkomliga priser för arbetstagare bromsar utvecklingen av både turism och sysselsättning.

På Lanzarote, där sex tiondelar av BNP kommer från turismen, är problemet särskilt synligt.

En annan sida av saken är att kommuninvånarna generellt trängs ut på landsbygden för att hyrorna blivit för höga och bostadsbristen för stor i centrala områden.

Restauranger ger också bonusar

Besöksnäringen har också börjat med nya lockelser för att rekrytera arbetskraft.

Kocken och ägaren till restaurang Etéreo i Santa Cruz de Tenerife, Pedro Nel, säger i radiosändningen att restaurangen också ger bonusar till anställda som hittar ny arbetskraft.

Detsamma gäller restaurangen El Lajar de Bello i Arona, Teneriffa, som inte kan hålla öppet så många dagar i veckan som den skulle vilja på grund av personalbrist.

Restaurangens ägare kallar problemet för besöksnäringens stora akilleshäl.

För och emot massturism

I samband med detta finns också frågan om huruvida en framväxande turistfobi håller på att växa fram på Kanarieöarna på grund av att turistnäringen har rekordomsättning, medan invånarna inte har klarat sig mycket bättre i form av ökade inkomster och högre livskvalitet.

Denna debatt blossar upp varje gång resebranschen har en stadig tillväxt, men har hittills inte kommit i närheten av det turisthat som uttrycks i Barcelona och på Balearerna.

Turismens och turismens utvecklingsbörda för naturen och miljön är också en viktig del av denna fråga.

Det har förekommit några spridda incidenter av protester på Kanarieöarna den senaste tiden, men det har mestadels varit begränsat till graffiti på väggar och fordon på några få ställen med texter som "Turister, åk hem".

Debatten i vissa grupper på sociala medier verkar stundtals koka över, ofta med samma polariserade debattörer som stammisar.

Den brittiska tidningen Daily Mail publicerade nyligen en artikel om turistfobi på Kanarieöarna med bilder på graffiti på en turistort, men fallet verkar vara betydligt mindre allvarligt än vad artikeln antyder.

De goda tiderna för resebranschen har utan tvekan haft en viss positiv effekt:

Flera statistiska uppgifter och rapporter visar att arbetslösheten är den lägsta någonsin, främst tack vare många nyanställningar inom turismrelaterade yrken.

Debatten handlar i stort sett inte om huruvida Kanarieöarna skall ha turister eller inte, utan om hur många ögrupper som kan tolerera innan de negativa konsekvenserna överskuggar de positiva, och hur mycket turismen skall tillåtas dominera samhället.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !