200 husockupanter kan kastas ut

Många familjer kan bli hemlösa när 200 husockupanter vräks på Teneriffa på tisdag.

Costa del Silencio i Arona kommune på Tenerife.

Costa del Silencio sett utifrån Montana Amarilla.

Familjer riskerar att hamna på gatan i brist på boendealternativ.

Bland dem som ska vräkas finns barn, gravida kvinnor, sjuka, funktionshindrade och äldre.

De bor i ett halvfärdigt bostadshus som heter Chasna, har 44 lägenheter, ligger på Costa del Silencio i kommunen Arona och har varit ofärdiga i 58 år.

Byggnaden togs i bruk för åtta år sedan.

Har ingen annanstans att bo

En representant för ockupanterna berättade för tidningen Diario de Avisos på fredagen att de ber om lösningar för nya bostäder och mer tid för att få med sig solpaneler, vattentankar och annan dyr utrustning som de har investerat i för att få bland annat el och vatten.

Det verkar som om ockupanterna har sina liv, sina barn i skolan och sina jobb, men inte har råd att hyra eller köpa bostäder eftersom priserna har skjutit i höjden.

Frågan är vart de ska ta vägen när de vräks utan resurser att hyra en bostad.

Domstolsbeslut

Ett domstolsbeslut om vräkning utfärdades den 8 februari. Vräkningen ska ske den 12 mars.

- Det kan inte skjutas upp eftersom byggnaden har strukturella skador som kan leda till kollaps, säger Ruth Martín, socialråd i Arona, till Diario de Avisos.

Dessa svagheter nämns enligt uppgift i en rapport om detaljplaner för området.

Kan inte hitta lediga bostäder

Ockupanterna säger till tidningen att de inte har bett om något gratis från myndigheterna, men att de nu behöver hjälp med att hitta boende och har kontaktat kommunen.

För närvarande har ingen lösning på problemet hittats.

Kommunalrådet Martín sade i tidningsartikeln att kommunen vanligtvis ombeds av domstolen att lämna rapporter som bedömer familjernas livssituation innan ett vräkningsbeslut utfärdas.

Om det finns familjer i en utsatt situation skjuts vräkningen upp tills en lösning har hittats på deras boendesituation.

I det här fallet begärs ingen sådan rapport, eftersom det finns risk för att byggnaden kollapsar.

Lediga bostäder hittades inte

Socialförsäkringsrådet säger att förfrågningar har gjorts till Kanarieöarnas regering, Teneriffas öråd och Kanarieöarnas bostadsinstitut, men problemet har inte lösts ännu eftersom det helt enkelt inte finns några tillgängliga subventionerade bostäder.

Martín hävdar också att hotell och andra boenden också är undantagna eftersom de för närvarande är fulla av turister.

Det enda de kan göra är att ge upp till 3 000 euro i kontanter så att varje familj kan hitta en hyresfastighet som de har råd med.

Problemet är att det knappt finns några hyresfastigheter tillgängliga heller.

Försöker lösa bostadskrisen

Spaniens regering har infört en ny bostadslag som reglerar höjningen av årshyrorna för att lindra bostadskrisen.

Regeringen har också godkänt, och är i färd med, att bygga många tusen nya kommunala bostäder med överkomliga hyror för familjer som inte har råd att betala marknadspriset för hyresbostäder, men bristen är så stor att det kommer att ta flera år innan det verkligen gör skillnad.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !