Mord och gisslandrama på knarkbåt vid Kanarieöarna

En narkotikasmugglare sköt ihjäl en medsmugglare och tog åtta andra som gisslan på en bogserbåt med 2,3 ton kokain utanför Kanarieöarna.

Bogserbåten, som heter "Sea Paradise", var på väg mot Spanien från Sydamerika och befann sig nära Kanarieöarna när dramat uppstod ombord, uppger den nationella polisen i ett pressmeddelande.

Polisen hade fått reda på att en stor mängd kokain skulle smugglas på en bogserbåt till Spanien, och riggade övervakningen i samarbete med tullen för att gripa smugglarna ute på Atlanten.

Detta skedde i november förra året, men har varit hemligt fram till nu, uppges det.

Polisen förberedde en bordningsoperation när de fick veta att kokainet skulle lastas om till en mindre båt från bogserbåten ute på öppet hav.

Aktionen förbereddes, men sedan fick polisen reda på gisslandramat som hade utspelat sig där en av smugglarna, en man från Serbien, hade tagit kontroll över moderskeppet.

Som ett resultat av detta påskyndades operationen.

Bordningsgruppen anlände till moderfartyget på mindre än tolv timmar.

Efter flera timmars förhandlingar lyckades polisen få gisslantagaren att ge upp och gripa både gisslantagaren och gisslan.

Det visade sig att den skjutne knarksmugglaren hade kastats överbord efteråt.

Drogerna beslagtogs och transporterades till hamnen i Santa Cruz de Tenerife tillsammans med de arresterade.

Drogerna var uppdelade i flera paket och gömdes på ett ställe som var mycket svårt att komma åt.

Paketen försågs med blinkande ljus och fästes på flaskor så att de kunde flyta i vattnet tills de hittades och plockades upp.

Polisinsatsen kallades "Operation Neptune".

Bordningsgruppen med specialister från polis och tull använde båten "Condor" under operationen.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !