Gratis buss på Teneriffa även för icke fastboende

Örådet på Teneriffa beslutade på onsdagen att ändra kraven för gratis resor med buss och spårvagn. Snart kommer även personer som inte är fastboende kunna resa gratis.

Gratisreiser med kollektivtransport er populært på Kanariøyene.

Allt fler väljer kollektivtrafiken.

Erbjudandet gäller personer som inte är registrerade som permanent fastboende, men som kan dokumentera att de är registrerade med uppehållstillstånd på ön som icke-bosatta, enligt ett meddelande från örådets ordförande, Rosa Davila.

Hittills har gratis resor endast varit för permanent bosatta.

I vilket fall som helst krävs ett busskort för att resa gratis, och ett minsta antal resor inom tre månader.

En annan förändring som antogs av örådet på onsdagen är att minska antalet resor som krävs för att göra gratisresor till 30 inom tre månader.

Gran Canaria har redan ändrat minimikravet för detta antal.

Gratis resor med buss gäller på alla Kanarieöarna och har varit en stor framgång sedan det infördes i januari 2023.

Bussbolagen redovisar en ökning av antalet resenärer från 35 till över 40 procent under 2023 jämfört med 2022, och ökningen har fortsatt i år. 

Erbjudandet riktar sig i första hand till personer som gör dagliga resor till arbete och skola, och riktar sig inte till turister.

Målet är att minska trafikstockningar och utsläpp av växthusgaser.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !