Så ska Spanien bli mest jämställt i Europa

Den spanska regeringen beslutade på fredagen att införa en jämställdhetslag med obligatorisk könskvotering i både offentlig och privat sektor.

Likestillingslov med obligatorisk kjønnskvotering i offentlig og privat næringsliv innføres i Spania.

Spanien vill bli ledande i Europa när det gäller jämställdhet.

Det kommer att finnas ett krav på minst 50 procent kvinnor i styrelser och beslutsfattare på positioner på alla nivåer, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Inom offentlig sektor gäller detta alla styrande nivåer, inklusive offentligt ägda bolag.

Inom den privata sektorn gäller detta alla stora företag som är noterade på Ibex-35.

Det bör finnas en balans mellan kvinnor och män, och olika tidsfrister har fastställts för införandet av detta, beroende på vilken typ av företag det rör sig om och storlek.

Initiativet presenterades i maj, men lades på is när nyval utlystes.

Målet är att garantera verklig jämställdhet och medborgerliga rättigheter genom att ha en balans mellan kvinnor och män på alla områden där beslut av politisk och ekonomisk karaktär fattas, liksom i det civila livet.

Regeringen har nu tolv kvinnliga och tio manliga ministrar.

Med denna lag kommer Spanien att bli ett rättvisare och jämlikare land, framhålls det.

- Lagen kommer i en särskilt svår tid av könsbaserat våld, eftersom 55 kvinnor har dödats hittills i år, säger Spaniens jämställdhetsminister Ana Redondo.

Hon säger att den ambitiösa lagen också syftar till att få bort den strukturella manliga kulturen från det spanska samhället.

Lagen ska innehålla stränga sanktioner med mycket höga böter för den som bryter mot den, och i värsta fall avstängning från börsen.

-Spanien kommer att bli ledande i Europa när det gäller jämställdhet mellan könen, och den här regeringen kommer att fördjupa allas rättigheter och friheter och utvidga landets demokrati, sade ministern.

Sju ministerier har deltagit i beredningen av lagen, som är den första från den nya koalitionsregeringen.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !