14 flyktingar dog när gummibåt sjönk

14 personer uppges ha dött när en gummibåt med flyktingar och andra migranter sjönk söder om Gran Canaria på torsdagen.

14 mennesker omkom i ny flyktningtragedie ved Kanariøyene.

Illustrationsfoto

 

Hjälporganisationen Caminando Fronteras och dess talesperson, Helena Maleno, twittrade om detta på torsdagskvällen. Båten ska ha haft 58 passagerare.

Maleno ska ha fått ett foto som visar en grupp människor som klamrar sig fast vid en av båtens luftfyllda pontoner, som är på väg att tömmas på luft.

Maleno berättade för radiostationen RNE att hon hade ett telefonsamtal med en passagerare som var gravid i nionde månaden och bad om hjälp.

På en ljudinspelning av samtalet berättar kvinnan på franska att alla barnen som satt i mitten av båten är försvunnaHon fortsätter med att säga: 

- Det är mycket farligt, vattnet kommer in.

Försenad räddningsinsats

Passagerarna ska ha bett om hjälp i flera timmar.

Båten befann sig på internationellt vatten utanför Kap Verde i Marocko och var på väg mot Kanarieöarna.

Caminando Fronteras hävdar att spanska och marockanska räddningstjänster tog lång tid på sig att komma överens om vem som skulle komma till undsättning av båten.

Det var enligt uppgift marockanerna som så småningom ryckte till undsättning.

58 passagerare

Den uppblåsbara båten hade 58 passagerare, berättade Mareno för RNE.

Däribland sju kvinnor och två småbarn.

Rättegång efter sen räddning i juni

Den 21 juni omkom flera passagerare i en gummibåt på väg mot Gran Canaria efter att passagerare väntat en hel natt på hjälp.

Fallet rapporterades och ett brottmål mot den spanska räddningstjänsten om underlåtenhet att tillhandahålla assistans har inletts i kanariska domstolar.

Närmar sig 40 000

Antalet flyktingar och andra migranter som anlänt till Kanarieöarna hittills i år närmar sig 40 000, enligt siffror från inrikesdepartementet och nödcentralen, och antalet registrerade dödsfall på flyktingrutten från Afrika till Kanarieöarna närmar sig 900, enligt FN:s internationella migrationsorgan IOM.

Siffrorna är stora eftersom många båtar försvinner spårlöst till havs och de döda har inte hittats.

Det verkliga antalet döda är troligen minst 2 000.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariuajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags