Polisen: Se upp nu under ficktjuvarnas högsäsong!

Kryssningssäsongen är i full gång på Kanarieöarna och julruschen närmar sig. Det betyder också att det är högsäsong för ficktjuvar.

Lommetyver har høysesong i julerushet.

Nu är det gummiband på plånboken och dragkedjor på fickorna som gäller.

Nationell polis varnar nu för tjuvligor som stjäl från äldre utländska turister.

Anledningen till detta är att denna grupp turister ofta avstår från att anmäla stölderna, därmed är det lättare för tjuvarna att undvika att åka fast.

Detta är ett återkommande fenomen varje år när julen närmar sig, både på Kanarieöarna och på många andra turistorter.

På senare tid har det kommit rapporter om utländska gäng som opererar i Santa Cruz de Tenerife och Las Palmas.

Tjuvar väljer platser där många turister samlas, och trängsel kan uppstå, till exempel köpcentra, shoppinggator och stadsdelar med kända sevärdheter.

Den nationella polisen uppmanar nu människor att vara vaksamma.

Ficktjuvarna låtsas ofta vara turister för att inte sticka ut, säger polisen.

Vissa tjuvar låtsas samla in namnunderskrifter eller pengar för en god sak, och avleder på så sätt offrens uppmärksamhet så att de inte märker att de blir bestulna.

De senaste veckorna har flera bilder spridits i varnande syfte på misstänkta tjuvar.

Polisen bekräftar att det finns tjuvligor i farten, men avråder för att dela sådana bilder, eftersom en del av de avbildade inte är identifierade som möjliga tjuvar.

Alla som blir utsatta för fickstölder uppmanas att göra polisanmälan.

Det är det enda sättet för polisen att stoppa tjuvarna.

Tidigare har Canariajournalen varnat för så kallade "kramtjuvar", som avleder offren genom att ge dem en stor kram utan anledning och samtidigt stjäla värdesaker från dem.

En annan variant är blomsterförsäljare, som kontaktar par med en ros eller två i handen som de vill sälja, och passar på att stjäla.

Bagagestölder när människor går ombord på bussar på flygplatser är också ett känt fenomen, eller stöld av bagage vid hållplatser efter att bussen har lämnat flygplatsen.

Trängseln av stressade turister när de går ombord på bussar gynnar ficktjuvarna.

Vissa tjuvar specialiserar sig på att stjäla från bilar som står parkerade vid sevärdheter, utsiktsplatser och stränder. Hyrbilar är vanligtvis måltavlor och identifieras av hyrbilsföretagens logotype.

Tjuvarna letar också efter värdesaker eller bagage som är synliga i bilkupén.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !