Ny kunskap om vulkanutbrottet på La Palma

Magman rörde sig i två separata banor inför vulkanutbrottet på La Palma 2021, enligt en ny forskningsrapport.

Bakom rapporten står forskare från Spaniens nationella geografiska institut (IGN) i samarbete med forskare från universitetet La Laguna på Teneriffa och Spaniens institut för marin forskning (CSIC).

De nya forskningsresultaten ger en mer fullständig och bättre förståelse för de riktningar som magman följde innan den bröt igenom jordskorpan till ytan den 19 september 2021.

Utbrottet varade fram till den 13 december samma år och orsakade enorma materiella skador. Ett människoliv gick också till spillo när man tog bort aska från byggnader.

Ändrar tidigare felaktighet

Tidigare trodde man att det fanns två magmabanor, varav den andra var en fortsättning på den första. Men det visade sig vara fel.

Den första magmafloden rörde sig mellan den 12 och 17 september i västlig riktning, har forskare funnit.

Den andra flyttades från den 18 till den 19 september och orsakade vulkanutbrottet.

Pilarna till höger visar magmans två banor. Illustration från rapporten.

Testlaboratorium för nytt system

La Palma-utbrottet har fungerat som ett testlaboratorium för ett nytt, automatiskt övervakningssystem för skalv i vulkaniska områden som utvecklats av IGN och som installerades på La Palma före utbrottet.

Systemet bygger på artificiell intelligens (AI) och har gjort det möjligt att göra mätningar med exakta och snabba resultat i områden där manuella mätningar inte kunnat göras på grund av vulkanrisken.

Den seismiska processen som leder fram till vulkanutbrott orsakar så många skalv att det är praktiskt taget omöjligt för forskare att analysera allt manuellt medan det pågår, enligt rapporten. Därför är ett automatiserat system mycket effektivt och användbart.

Rullas ut på alla öar

Planen är att mätsystemet ska användas på alla Kanarieöarna under de kommande månaderna.

Användningen av tredimensionella modeller har också bidragit till en bättre förståelse för magmans rörelser i marken, enligt forskarna.

Forskningsresultaten har publicerats i en vetenskaplig tidskrift om vulkanologi och geoteknisk forskning (Journal of Volcanology and Geochemical Research).

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !