Matpriserna sjönk på Kanarieöarna

På Kanarieöarna sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 1,5 procent från september till oktober.

Billigere matvarer på Kanariøyene i oktober.

Illustrationsfoto

Jämfört med oktober förra året var det en prisökning på 12 procent, enligt konsumentprisindex, som publicerades på fredagen av Spaniens nationella statistikbyrå.

Priserna sjönk i flera produktgrupper förra månaden.

Den totala inflationen var 4,3 procent från oktober i fjol till oktober i år, 3,9 procent från början av året och 0,6 procent från september till oktober.

Inflationen i huvudgrupper 12 mån/1 mån:

  • Livsmedel och alkoholfria drycker: +12/-1,5 procent.
  • Restauranger och hotell: +7,3/-0,2 procent.
  • Alkohol och tobak: +4,1/-1,3.
  • Boendekostnader: Vatten, el, gas m.m.: -5/+5,2 procent.
  • Kläder och skor: -0,2/+1,3 procent.
  • Övriga varor och tjänster: +3,8/-0,1 procent.
Illustration: INE

Inflationen i Spanien

I Spanien som helhet var inflationen 0,3 procent från september till oktober och 3,5 procent under de senaste tolv månaderna.

Livsmedelspriserna steg med 9,5 procent på ett år och med 1,3 procent från september till oktober.

Kärninflationen, exklusive färska livsmedel och energiprodukter, var 5,2 procent från oktober förra året och 0,3 procent den senaste månaden.

Priserna var stabila i oktober på grund av sjunkande bränslepriser och lägre matprisinflation, enligt ett tillkännagivande från finansministeriet.

Ministeriet betonar att Spanien är ett av de länder i euroområdet som har haft den lägsta inflationen och den största ekonomiska tillväxten.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !