Upplev Kanarieöarnas magiska natthimmel

Kanarieöarnas natthimmel är en av Europas mest stjärnklara.

Observatorio del Roque de los Muchachos på LaPalma

Observatorio del Roque de los Muchachos på LaPalma.

Ögruppens geografiska läge och landskap med höga berg och naturområden långt bortom städernas ljussken, gör ögruppen till det perfekta resmålet för både astronomer och stjärnskådningsentusiaster.

Kanarieöarnas natthimmel är en av Europas klaraste, mycket tack vare den lagstiftning som sedan 1988 förbjuder ljusföroreningar om natten samt en reglerad flygtrafik, skriver turistrådet i ett pressmeddelande.

Passadvindarna som rör sig över Kanarieöarna bidrar också till mindre molnighet och en stjärnklar natthimmel.

Kanarieöarna har världsberömda astronomiska anläggningar för kosmiska studier och astrofysiska experiment, vissa av dom belägna 2400 meter över havet, och ögruppen är utnämnd till en så kallad Starlight-destination av UNESCO.

På Teneriffa ligger solteleskopet GREGOR som är det största i Europa och det astrofysiska observatoriet Roque de los Muchachos på La Palma anses vara ett av de mest prestigefyllda i världen.

Båda anläggningarna är öppna för allmänheten och det finns dessutom privata företag som anordnar guidade nattvandringar och stjärnskådning från spektakulära utsiktsplatser.

Nedan listas Kanarieöarnas främsta platser för stjärnskådning.

Teneriffa

Utsiktsplatsen El Palmar, i staden Buenavista på norra delen av ön, är en utmärkt plats för att se Orion och hans jakthundar, Canis Major och Canis Minor, särskilt mot slutet av året.

Gran Canaria

På Llanos de Garañón, som ligger 1 700 meter över havet, har du tydlig sikt över Gemini, Auriga, Taurus och Orion. Dessa är särskilt vackra på våren.

La Gomera

El Alto de Garajonay, öns högsta punkt, ligger 1 487 meter över havet och är en naturlig utsiktspunkt som är perfekt för att se stjärnbilder som Orion, Gemini, Sagittarius, Scorpius och Ursa Minor.

La Palma

Utsiktspunkten San Borondón ligger på den västra delen av ön och erbjuder fri sikt över Nordstjärnan och stjärnbilderna Cassiopeia och Cepheus.

Lanzarote

Om sommarnätterna, när månen inte är framme, kan du se den tekanneformade stjärnbilden Sagittarius och den rödaktiga Scorpius från utsiktspunkten Peñas del Chache.

Fuerteventura

Från utsiktspunkten Morro Velosa nära Betancuria kan du tydligt se Cassiopeias W-form och Ursa Minor, med Polstjärnan som markerar norr.

El Hierro

Fram till 1885 gick nollmeridianen genom Kap Orchilla, där Orchillas fyr byggdes.

Detta är en perfekt plats för beskådning av stjärnbilden Oxen.

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !