Ny lag ska begränsa privat bostadsuthyrning

Den kanariska regeringen har kungjort att det kommer en ny lag för uthyrning av fritidsbostäder som ska begränsa oönskad tillväxt.

Feriebolig,vivienda vacacional på Gran Canaria.

Semesterboende (vivienda vacacional) på Gran Canaria.

Lagförslaget ska godkännas av ministerrådet på måndag, varefter det ska läggas fram för offentligt samråd.

Kommer 2024

Den nya lagen ska vara klar den 30 juni 2024 och träda i kraft under andra halvåret 2024, skriver tidningarna Canarias 7 och La Provincia.

Tidningarna citerar regeringens chef för planering, utbildning och främjande av turism, Miguel Ángel Rodríguez.

För ett par månader sedan lovade turismminister Jessica de León att en sådan lag skulle komma.

Begränsa privat uthyrning

Syftet kommer bland annat att vara att begränsa privat uthyrning av fritidsbostäder i syfte att skydda konkurrenskraften inom den professionella turismsektorn. Dessutom bevara invånarnas rätt till bostad och undvika gentrifiering (social statushöjning) av ett område så att bostäderna blir för dyra för lokalbefolkningen).

I tidningsartiklarna konstaterar Rodríguez att det är nödvändigt och dags för en ny lag, att den måste göra något nu och att det behövs en standard.

Han betonar också att en begränsning inte innebär att det blir ett förbud.

Inte bara en turistlag

Lagen bör inte bara gälla turism, utan också reglera aspekter som rör bostäder, stadsplanering, fysisk planering, miljö, hållbar rörlighet, skydd av kulturarvet och konsumentskydd, påpekar Rodríguez.

Han påpekar att New York, Paris, Venedig, Berlin, Barcelona och Madrid har infört en sådan reglering, och att en EU-domstol har slagit fast att Paris kan reglera uthyrningen av fritidshus genom lag för att säkerställa medborgarnas rätt till ett anständigt boende.

Inget tak i gällande lag

Kanarieöarna har redan en lag från 2015 om uthyrning av fritidshus som har kritiserats hårt och som begränsar privat uthyrning i turistområden.

Denna lag sätter dock inget tak för hur många fritidsbostäder det får finnas på Kanarieöarna.

Den som har för avsikt att bedriva uthyrning måste ansöka om tillstånd och registrera uthyrningen i ett centralt register för semesteruthyrning (viviendas vacacionales), enligt gällande lag.

Har prövats förut

I stort sett alla tidigare turismministrar sedan 2015 har kungjort att de haft för avsikt att ändra lagen för att få den att fungera bättre.

Men ingen har klarat det hittills.

Kanarieöarna har för närvarande cirka 46 000 semesterbostäder med 193 000 bäddar, enligt det offentliga registret.

Det är en tredjedel av det totala utbudet av bäddplatser på Kanarieöarna.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !