Minskad bostadsförsäljning men högre priser

Bostadsförsäljningen på Kanarieöarna sjönk med 22,2 procent i augusti i år jämfört med samma månad förra året. Priserna steg dock avsevärt.

Inngangsparti til hulebolig i Guayadeque.

Lummig entré i Guayadeque, Gran Canaria.

Det var den tredje största nedgången av regionerna i Spanien efter Balearerna och Melilla, enligt en rapport från notarieföreningen, som kom ut i veckan.

Fortsatt prisökning

Nedgången i försäljningen har hittills inte lett till en nedgång i bostadspriserna på Kanarieöarna, bara en svagare tillväxt än tidigare.

Värderingsbolaget Tinsa uppger att värderingen av bostäder steg med 7 procent från augusti förra året till augusti i år, och med 0,3 procent från juli till augusti.

Från september i fjol till september i år steg priserna med 5,9 procent.

Plus 13,4 procent

Bostadsportalen Idealista rapporterar en prisökning på 13,4 procent på andrahandsbostäder från augusti förra året, 14,1 procent från september förra året till september i år och 1,7 procent från augusti till september.

I Spanien totalt sett minskade bostadsförsäljningen med 14,9 procent. Cirka 8200 färre bostäder såldes.

Det var nionde månaden i rad som bostadsförsäljningen sjönk i Spanien.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !