Kaos på sjukhusens akutmottagningar

Tio timmars väntan innan akutpatienter undersöks, korridorer fulla av sängar och rullstolar och brist på sängar, bårar, rullstolar och sittplatser. Överbelastning på akutmotagningarna vid Kanarieöarnas sjukhus orsakar kaos.

Inngangen til akuttmottaket på Universitetssykehuset i Las Palmas.

Ingången till akutmottagningen på universitetssjukhuset i Las Palmas.

Varje höst under de senaste åren, när virussäsongen drar igång, har vårdpersonal rapporterat om stor överbelastning av akutmottagningarna på Kanarieöarnas stora offentliga sjukhus.Den här hösten är inget undantag.

Hälso- och sjukvårdspersonal rapporterar: 

  • Mer än tio timmars väntan innan akutpatienter undersöks.
  • Korridorer fulla av sängar och rullstolar.
  • Brist på sängar, bårar, rullstolar och sittplatser.

På universitetssjukhuset i södra Las Palmas på Gran Canaria är det för närvarande i genomsnitt 250-270 akutpatienter per dag, och den här veckan har antalet varit så högt som 300, säger personalen till tidningen Canarias Ahora.

Ökat tryck under värmeböljan

Tidigare i oktober var det en stor tillströmning av människor som drabbades av hälsoproblem under den utdragna och intensiva värmebölja som pågick, i kombination med partiklar i form av mikroskopiska sandkorn från Sahara (calima).

Hälso- och sjukvårdspersonal går gång på gång ut i pressen och berättar om en strukturell kollaps på akutmottagningarna.

Framförde krav till presidenten

I april undertecknade omkring 400 hälsoarbetare ett brev som de överlämnade till Kanarieöarnas dåvarande president Ángel Víctor Torres.

I brevet beskriver de den svåra situationen, som de kallar "en kronisk kollaps", och kräver att något görs åt den.

Brevet drar slutsatsen att befolkningen, särskilt de äldre, inte förtjänar "en sådan katastrofal situation".

Liknande åtgärder har vidtagits tidigare år.

En rapport om tillståndet i hälso- och sjukvården presenterades av regionens sjuksköterskeförening i maj.

Anställda säger upp sig

Hälso- och sjukvårdspersonal rapporterar också om farhågor om att akutmottagningarna töms på erfaren personal.

Många har enligt uppgift slutat under de senaste tre åren på grund av överbelastning på jobbet.

Återkommande problem

Sjukhustjänstemän har påpekat att det finns kortvariga toppar med särskilt många patienter, men personalen hävdar att det är ett bestående problem.

Sjuksköterskefacket har i veckan krävt ett stopp för trycket på akutmottagningen på universitetssjukhuset på norra Teneriffa.

Ambulanser står och blockerar ytterdörrarna till akutmottagningarna i väntan på lediga bårar.

Luis Vega, sekreterare i sjuksköterskeföreningen, sa att de var oroliga för att de skulle tappa kontrollen, eftersom det finns många faktorer som de måste hålla ett öga på.

Avdelningar blockerade 

Vega påpekar att det finns över 500 sängar på de offentliga sjukhusen som upptas av patienter som egentligen är utskrivna, men som behöver vård och inte har familj som kan ta hand om dem, eller någonstans att bo där de kan få vård.

Det råder med andra ord platsbrist på äldreboenden.

Många av dessa avdelningar hade kunnat frigöras för akutpatienter, om det hade funnits någonstans att bo för de utskrivna.

Nyligen slöts en överenskommelse om att ett hotell i kommunen Mogán på sydvästra Gran Canaria skulle användas för dessa patienter i behov av vård.

Kommunens borgmästare, Onalia Bueno, motsätter sig dock starkt att hotellet används för andra ändamål än turism.

Som ett resultat av detta har överföringen av flera patienter tillfälligt stoppats.

Brist på pengar

Kanarieöarnas hälsoministerium har ett budgetunderskott på 550 miljoner euro, men hälsominister Esther Monzón förnekade i september att det kommer att bli uppsägningar eller personalnedskärningar på sjukhusen.

Departementet presenterade nyligen en plan för att minska patientköerna, men det är tydligt att det saknas pengar för att genomföra planen och för andra nödvändiga förbättringar.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !