Hettan ger hög risk för skogsbränder

Värmeböljan i veckan har fått direktoratet för säkerhet och krisberedskap att varna för hög risk för skogsbränder på fem av Kanarieöarna.

Brannvarsel oktober 2023

Höga temperaturer i kombination med långvarig torka ökar risken för brand.

På tisdagen närmade sig temperaturen 40 grader i de hetaste områdena, 39,2 på Teneriffas södra flygplats klockan 15.30 lokal tid.

Varningen utfärdades på tisdagen och gäller Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera, La Palma och El Hierro.

De varma och torra luftmassorna som blåser in över Kanarieöarna har lett till temperaturer över 30 grader på en mängd olika platser.

Meteorologerna har förutspått en måttlig nordostlig vind vid kusten och starka vindbyar i nordväst och sydost.

Dessutom förväntas måttliga vindar från östra inlandet och högre områden, med starka vindbyar.

Vinden i kombination med hög temperatur, låg luftfuktighet (under 30 procent i vissa områden) och långvarig torka medför stor brandfara och snabb spridning.

Varningen gäller på höjder över 400 meter.

Råd från myndigheterna om skogsbränder:

  • Släng inte skräp i  bergen, speciellt inte cigarettfimpar, tändstickor och glas.
  • Fråga alltid örådet om lov om du vill elda ved. Örådet kan se till att det sker på ett säkert sätt.
  • Camping får endast ske på platser som är behöriga för detta och det är obligatoriskt att söka tillstånd. Det beror på att myndigheterna ska veta vilka områden som ska evakueras vid en brand.
  • I rekreationsområden får du endast elda i de specialdesignade eldstäderna. Kom ihåg att släcka i god tid före avgång.
  • Gnistfångare rekommenderas i avgassystemen på bilar som kör i bergsområden.
  • Under perioder av brandfara, rör dig inte på vägar eller i områden på berg där du inte känner till terrängen och alternativa vägar därifrån. Försök alltid att gå genom områden med god sikt.
  • Att känna till miljön och farorna kan hjälpa dig att vidta åtgärder för att förhindra skogsbränder.
  • Om du upptäcker en skogsbrand eller rök som gör dig misstänksam, tveka inte, ring nödnumret 112 omedelbart. Försök att rapportera platsen så exakt som möjligt. Placera dig själv på en säker plats.
  • Om du är omgiven av eld, försök att nå ett område där det redan har brunnit.
  • Gå eller kör aldrig uppför mot toppen av ett berg, eller stå på toppen av det. Elden kan spridas uppåt 17 gånger snabbare än du kan röra dig.
  • Om situationen blir farlig, lägg dig på marken och försök andas genom våta kläder. Försök aldrig fly från området på vägar omgivna av lågor eller rök.
  • När du evakueras, ta dig lugnt till ett säkert område.
  • Under brand är det förbjudet att beträda området där det brinner. Vill du hjälpa till så gå till kommunhuset, det är där organiseringen av volontärer sker

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !