Hård kamp mot växande Teneriffa-brand

Sent i går kväll uppgraderades skogsbranden på Teneriffa från nivå 1 till nivå 2 av myndigheterna.

Brannkonstabel flammer vannstråle

Släckningsarbetet har pågått hela natten.

Det innebär att den kanariska regeringen tagit över ansvaret för brandbekämpningen från örådet, och att mer resurser kan sättas in.

Antalet evakuerade är cirka 3000. Alla har varit tvungna att hålla sig borta från sina hem. Det är okänt när de får återvända hem.

Branden blossade upp vid 15-tiden i går i en del av området där en skogsbrand startade den 15 augusti. Det stabiliserades efter nio dagar, men har inte släckts helt.

Nu har den korsat den ursprungliga gränslinjen i bergsområden i kommunen Santa Ursula. Det år också en brand i kommunen La Orotava.

Nödcentralen rapporterade klockan 23.45 i går kväll en ogynnsam utveckling av branden efter att det tidigare på kvällen rapporterats av örådet att den hade stabiliserats.

Kungörelse om höjning till nivå 2 av Kanarieöarnas regering.

En militär brandkår har satts in utöver de resurser som redan mobiliserats.

0,3 kvadratkilometer påverkades av den nya branden sent i går kväll, och delar av detta ligger inom gränslinjerna för den ursprungliga branden, enligt örådet.

Den ursprungliga branden, som startade den 15 augusti, påverkade ett område på cirka 150 kvadratkilometer under nio dagar.

Temperaturerna var upp till 39 grader på norraTeneriffa igår, 40,5 grader vid den hetaste punkten, enligt mätningar från väderinstitutet Aemet, och det har varit starka byiga vindar i brandområdet.

Bränder som rör sig nedåt (i detta fall med normala och dessutom katabatiska vindar) är bland de mest komplicerade på grund av risken att brandmän kan "fångas" av branden.

I kombination med låg luftfuktighet gör detta släckningen av elden mycket svår.

Sex helikoptrar sattes in för brandbekämpning i går utöver markresurserna.

Idag är nio luftburna enheter och över 150 personer involverade i direkt släckningsarbete.

Fler resurser förväntas sättas in under dagen.

Människor nära brandområdet uppmanades igår att bära masker utomhus på grund av den kraftiga röken.

Människor uppmanas också att hålla sig borta från bergsområden.

Det är hög risk för skogsbränder på Kanarieöarna, och myndigheterna manar till försiktighet.

Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags