Vägrar betala för migrantbegravningar

Ordföranden i turistkommunen Mogán på Gran Canaria vill inte betala för begravningar av båtmigranter som dör på överfarten och transporteras till hamnen i Arguineguín.

Redningsskip hever tom langkano utenfor havna i Arguineguín

Räddningsfartyget Miguel de Cervantes lyfter en tom lång kanot utanför hamnen i Arguineguín.

Hamnen i Arguineguin är basen för sjöräddningen på södra Gran Canaria och en landningsplats för migranter och andra människor som räddats till havs. Kroppar transporteras också dit.

På torsdagen sade borgmästaren Onalia Bueno i spansk tv att migranterna är den spanska statens ansvar och att staten måste betala för begravningarna när migranter dör till havs innan de kommer in i Arguineguin.

Uppdrag

Lagen (som går tillbaka till 1974) säger att kommunerna är ansvariga för att betala begravningar för personer utan resurser som dör inom kommungränserna.

Kostnaden för begravningar är 600-1000 euro, skriver tidningen Canarias Ahora.

Den spanska regeringens delegat på Kanarieöarna påpekar att det är domare som formellt bekräftar migranters död, och att det görs i hamnen de transporteras till.

Därför är begravningarna kommunens ansvar, hävdar han.

Tar bort sjöräddningstjänsten

Mogans borgmästare krävde också nyligen att sjöräddningstjänstens bas skulle flyttas ut ur kommunen eftersom basen enligt henne förhindrar kommersiell verksamhet i hamnen i Arguineguin.

Sjöräddningen har sagt nej till flytt eftersom de anser att det är den bästa platsen att ha basen på.

Under flyktingkrisen 2020, när långt fler människor anlände än vad mottagningssystemet var utformat för, var borgmästaren mycket negativ till att nyanlända flyktingar och andra migranter tillfälligt inkvarterades i kommunen, särskilt på hotell.

Förklaringen hon gav var att det skulle skada turismen, som hon såg det.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !