Ikoniskt kastanjeträd svårt brandskadat

Ett nästan 500 år gammalt kastanjeträd med en omkrets på 13 meter och en höjd på över elva meter har skadats svårt i skogsbranden på Teneriffa.

Kastanjetre i Aguamansa, Tenerife.

Kastanjeträdet Siete Pernadas i Aguamansa innan branden.

"Castaño de las Siete Pernadas", som trädet kallas, katalogiseras som ett historiskt naturmonument.

Den växer på 900 meters höjd på en privat tomt i Aguamansa, som ligger i kommunen La Orotava.

Trädet är Spaniens tjockaste kastanjeträd.

- Det skadades dödligt eftersom elden antände botten av stammen, brände av barken och antände kärnan, berättar Teneriffas skogsbrandkår för tidningen Diario de Avisos.

Botanikprofessorn Wolfredo Wildpret från Teneriffa säger till tidningen att förlusten av trädet är en av de värsta nyheterna från branden.

Trädets namn härstammar från de sju tjocka grenarna som löpte ut från stammen en bit upp. Tillräckligt stora och breda för att ett bord med stolar runt det placerades i grenen, och måltider ordnades där i gamla dagar.

Det finns fortfarande rester av en stentrappa som leder upp till bordet.

Några av grenarna bröts av i en storm för några år sedan.

Vandrande berättelser berättar att under tider av torka brukade de inhemska guancherna hålla ritualer på den plats där trädet står för att be om regn.

Historieböckerna säger dock att de spanska erövrarna sägs ha planterat kastanjeträd på Teneriffa under första delen av 1600-talet.

Många kastanjeträd växer i området från Tacoronte till Los Realejos.

- Mycket skada har också gjorts på tallskogen, men den härdiga kanariska tallen har en unik förmåga att klara bränder och kommer troligen att överleva om några månader, enligt Frederico Grillo, chef för räddningstjänsten på Gran Canaria.

Branden startade på kvällen den 15 april, påverkade ett område på nästan 150 kvadratkilometer i tolv kommuner och uppgavs vara stabiliserad efter nio dagar.

207 byggnader ska ha skadats i branden.

Stoppet kommer att pågå i veckor, enligt räddningstjänsten.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !