Branden på Teneriffa utom kontroll

På mindre än ett dygn har skogsbranden på Teneriffa spridit sig till ett 16 kvadratkilometer stort område i fyra kommuner på Teneriffa, och situationen var mycket allvarlig på onsdagskvällen.

Brannen sett fra caletillas onsdag kveld

Så här såg branden ut i Caletillas klockan 21:29 lokal tid.

Branden är fortfarande helt utom kontroll, framkom det vid en presskonferens om branden klockan 21.20 lokal tid på onsdagskvällen i beredskapsledningens regi.

Från i onsdags eftermiddag till i onsdags kväll klockan 21 har det drabbade området fördubblats.

Både fronten och aktern på branden avancerar vidare, men branden har ännu inte nått tätbefolkade områden.

De närmaste timmarna är avgörande för brandens utveckling och i vilken riktning den rör sig, men väderutsikterna är ogynnsamma för brandbekämpningen.

Väderinstitutet Aemet spår 30 grader för torsdagen. På fredag och lördag förutspås en temperaturökning på 3-4 grader, och en luftfuktighet som kommer att sjunka till 35-45 procent.

Foto: Øyrådet

150 personer har evakuerats från flera bosättningar i Candelaria, Arafo och El Rosario. Rökutvecklingen är massiv och utgör en stor olägenhet för många invånare.

Glödande aska sprids över avstånd på flera kilometer och kan antända nya bränder.

Aska har fallit på stränder på östra delen av ön, mer än fem till sex kilometer fågelvägen från brandfronten, rapporteras det.

Alla tillgängliga resurser har lagts på brandbekämpning, sades det på presskonferensen.

Foto: C.Brusini
Foto: atbrif

13 helikoptrar och en brandman har varit aktiva på onsdagen, och ytterligare två brandmän kommer att sättas in så snart de anländer till Teneriffa på torsdagen.

Marktrupper på 258 personer sattes in i släckningsarbetet på onsdagen.

Ett stort antal husdjur och boskap har också evakuerats. Hästar, kor, får och getter har alla fått nya tillfälliga sovplatser. Mer än 80 hundar från ett djurhem har evakuerats.

Före utbrottet har det varit en sex dagars, mycket intensiv värmebölja med temperaturer över 40 grader på de hetaste platserna varje dag.

Branden påverkar kommunerna Arafo, Candelaria, Santa Ursula och La Victoria.

Myndigheterna larmade om skogsbranden klockan 23:36 på tisdagskvällen och en skogsbrand på nivå 2 rapporterades på onsdag morgon.

Väg TF-523 till Los Loros och väg TF-24 är avstängda mellan Las Lagunetas och El Portillo.

Människor uppmanas att hålla sig borta från brandområdet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags