Tre hajar orsakade badförbud

Tre hammarhajar orsakade ett badförbud vid Patalavaca-stranden på Gran Canaria.

fiske_hai_haifinne_hav

Oönskad badare.

En vuxen hammarhaj med två hajungar har observerats flera gånger sedan i torsdags vid Patalavaca-stranden, skriver spanska nyhetsmedier.

Även om badstränderna är täta i detta turistområde längs Mogáns kommuns kust, var bara Patalavaca-stranden stängd.

Sådana observationer är inte alls ovanliga, eftersom hammarhajar är bland flera hajarter som lever på Kanarieöarna.

Förslag om att införa ett skyddat hajreservat i skärgården har brett stöd.

Det är inte heller första gången som badförbud har införts efter iakttagelser av hammarhajar nära stränder på Gran Canaria.

Hajexperter som har pratat med spanska medier om hajobservationerna betonar att hammarhajar inte är farliga för människor.

Hammarhaj. Foto: Goranmx

Hammarhajar föder vanligtvis levande ungar med kullar på cirka 20-40 yngel, som växer upp på grunt vatten. De vuxna djuren jagar i flock på djupare vatten.

Hammarhajen letar på havsbotten efter nedgrävda fiskar som stingrockor, som är en av dess favoriträtter. Dessutom äter den kräftdjur, fisk och bläckfisk. Det har med andra ord inga turister på menyn.

Det har hittills aldrig registrerats hajattacker på människor på Kanarieöarna, bara oavsiktliga bett av små hajar i ett fåtal fall där hajarna troligen har blivit överraskade, och har reagerat instinktivt.

Ingen har skadats allvarligt av betten.

Vuxna hajar simmar nästan aldrig hela vägen till stranden vid stränderna på Kanarieöarna.

Det är kanske lika mycket för hajarnas som för människornas skull som badförbudet infördes, då människan är hajens största fara.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !