Regeringen hyllar ostfestival

Ostfestivalen i Santa María de Guía på norra Gran Canaria har förklarats vara av turistintresse av den kanariska regeringen.

Ostefat

Inte ett tårtfat, utan ett ostfat under årets ostfestival.

Guía är en ostkommun, känd bland annat för tistelosten Queso Flor de Guía, som är gjord av komjölk, fårmjölk och blåtistelblomma på ett flätverk av bambuvass i grottor med låg luftfuktighet.

Ostfestivalen Santa María de Guía hölls för 46:e gången i april och maj i år. Den första hölls i byn Montaña Alta 1977.

Festivalen hålls nästan alltid i centrum av staden Guía den sista söndagen i april och i Montaña Alta den första söndagen i maj.

Deklarationen är ett erkännande av det arbete som utförs av lantbrukare, lantbrukare, producenter, föreningen och kommunfullmäktige. Kanarieöarnas ministerium för turism, industri och handel har publicerat beslutet i en officiell bulletin.

Det är också ett erkännande att ost med ursprungsbeteckningen Guía är en unik produkt som kombinerar kanarisk tradition och kultur.

Nu väntas festivalen bli ännu mer populär, och att tillströmningen av folk kommer att öka.

Om du inte kan ta dig till ostfestivalen är "Ostens hus", Casa del Queso i stadsdelen Montaña Alta, öppet för alla ostälskare under större delen av året.

Där kan du prova dig fram som både ostmakare och ostkännare.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !